Vremea pe luna septembrie. ANM spune când vin ploile

Fotografie de la Kaique Rocha, Pexels
Fotografie de la Kaique Rocha, Pexels

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza actualizată pentru luna septembrie. Iată când vin ploile. 

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Săptămâna 29.08.2022 – 05.09.2022

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în toată țara, dar mai ales în zonele montane și submontane.

Săptămâna 05.09.2022 – 12.09.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile intracarpatice și local în cele nord-estice și sud-estice, dar mai ales în nord-vestul extrem al țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Săptămâna 12.09.2022 – 19.09.2022

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea nordică a țării, dar mai ales în extremitatea de nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 19.09.2022 – 26.09.2022

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință excedentară în jumătatea vestică a țării, dar mai ales însud-vestul extrem, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

ANM, prognoza meteo pe regiuni, pentru două săptămâni

BANAT

În prima parte a intervalului, valorile termice vor fi în scădere treptată, dar semnificativă faţă de cele din săptămâna anterioară, astfel că de la un regim încă peste cel mediu multianual (maxime de 27...30 de grade şi minime de 15...17 grade) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme normală termic şi local chiar răcoroasă, cu temperaturi diurne de 23...26 de grade şi nocturne de 11...14 grade. În perioada 7-10 septembrie, vremea va fi în încălzire şi se vor înregistra din nou valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 27...30 de grade şi ale minimelor de 16...19 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind unul excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile vor fi însă mai frecvente şi local însemnate cantitativ între 29 şi 31 august şi în jurul datei de 4 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

CRIȘANA

Faţă de săptămâna anterioară, valorile temperaturii aerului vor scădea treptat, dar apreciabil, astfel că de la un regim încă peste cel mediu multianual (maxime de 27...30 de grade şi minime de 14...18 grade) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme normală termic, temporar chiar răcoroasă, ziua cu temperaturi de 22...26 de grade şi noaptea de 10...14 grade, mediat regional. Ulterior, în perioada 7-10 septembrie, vremea va fi în încălzire, astfel că vor fi din nou valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 26...30 de grade şi ale minimelor de 15...19 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind local excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile vor fi însă mai frecvente şi local însemnate cantitativ în 29-30 august şi în jurul datei de 4 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel