Vrancea: Monumentul funerar al maiorului Gh. Pastia, filantrop al Focşaniului, la un pas de a fi clasat ca Monument Istoric

Monumentul funerar al maiorului Gheorghe Pastia, filantrop al municipiului Focşani, situat în Cimitirul Sudic din oraş, este la un pas de a fi clasat ca Monument Istoric după ce a primit aviz favorabil din partea Comisiei Naţională a Monumentelor Istorice, a informat Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea. 

'Secţiunea de Evidenţă a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice a avizat favorabil clasarea în grupa valorică B a 'Monumentului funerar Maior Gh. Pastia' din Cimitirul Sudic, Focşani. Procedura de clasare se va finaliza prin publicarea în Monitorul Oficial al României a ordinului Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale. Odată cu publicarea ordinului de clasare, 'Monumentul funerar Maior Gh. Pastia' va fi înscris în Lista Monumentelor Istorice, iar monumentul memorial dedicat filantropului focşănean va beneficia de protecţia legii şi îşi va ocupa locul binemeritat în Patrimoniul Cultural Naţional', se arată într-un comunicat al Direcţiei Judeţene de Cultură Vrancea.

Monumentul funerar a fost ridicat în memoria Maiorului Gheorghe Pastia, care sub deviza 'Nimic pentru mine, totul pentru neam şi cultura lui', şi-a cheltuit averea şi a finanţat construirea a două aşezăminte culturale emblematice pentru Focşani, Teatrul Municipal şi Ateneul Popular, monumente istorice clasate în Patrimoniul Cultural Naţional.

Monumentul a fost realizat în prima jumătate a secolului XX de către meşteri pietrari greci. Partea inferioară a monumentului a fost realizată de către meşterul Nicolas P. Renieris, iar partea superioară a fost reabilitată de către Nicolae Colios. Conform testamentului din noiembrie 1928, maiorul Gheorghe Pastia a cerut să fie înmormântat în cavoul din Cimitirul Sudic al mătuşii sale Maria Botescu (Pastia). În acelaşi cavou se aflau îngropaţi cei doi fii ai Mariei Botescu, verii lui Gheorghe Pastia, George şi Mihail, eroi ai Războiului de Independenţă.

Procedura de clasare a 'Monumentului funerar Maior Gh. Pastia' a fost declanşată în anul 2017, iar realizarea documentaţiei de clasare a fost asigurată de Primăria municipiului Focşani, printr-un expert atestat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. În ultimii ani, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea a iniţiat proceduri de clasare pentru mai multe construcţii cu valoare de patrimoniu.

În anul 2018 a fost declanşată procedura de clasare de urgenţă a Conacului Zamfirescu de la Faraoanele, comuna Vîrteşcoiu, care a aparţinut scriitorului şi diplomatului Duiliu Zamfirescu. De asemenea, la 'Biserica de lemn Sf. Treime a Schitului Buluc' din Jariştea procedura de clasare a fost declanşată în anul 2014, iar în acelaşi an, prin ordin de ministru, biserica a fost clasată în clasa valorică B.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel