Fostul Premier al României, Victor Ponta, a scris un mesaj pe Facebook prin care anunță că România va avea o cheltuială bugetară suplimentară față de 2016. Acesta îi acuză pe tehnocrați de faptul că mint când spun că nu sunt bani.
Vom avea în 2017 o cheltuială bugetară suplimentară față de 2016 de circa 5 miliarde RON (tehnocrații pur și simplu ne păcălesc când spun că "nu sunt bani"); banii sunt dar contează ce alegem să facem cu ei. Taberele politice și-au anuntat opțiunile - acum urmează ca pe 11 Decembrie să decidă și românii!
Avem 2 variante în discuție:
1. Creșterea salariilor din educație și sănătate (nu doar doctori și profesori, ci asistente, învățători, personal auxiliar) conform legii adoptate în Parlament prin votul PSD, ALDE UDMR și Grupul Minorităților - impact bugetar brut de 4 miliarde RON
2. Creșterea alocării pentru cheltuieli militare de la 11.23 miliarde RON în 2016 (circa 1,4 din PIB) la 16,15 miliarde RON (2% din PIBul din 2017 care va fi mai mare decât cel din 2016) anunțată ieri de Dl Klaus Iohannis în scrisoarea de felicitare către Donald Trump
Forțele politice care candidează la Alegerile din 11 Decembrie au anunțat ce vor susține prioritar:
1. PSD și ALDE vor susține creșterea salariilor din Sănătate și Educație
2. Dacian Cioloș , PNL (și probabil și USR) susțin creșterea cheltuielilor militare ca să respectam solicitările NATO (și în special ale SUA) conform deciziei lui Klaus Iohannis
Argumentele părților:
1. PSD și ALDE susțin că Sănătatea și Educația sunt priorități absolute în România / fără salarizare decentă nu se poate face reforma în aceste domenii/ Guvernul a mărit salariile în perioada 2012-2015 și aceasta este o strategie pe termen lung (nu "populism în campanie" cum susține PNL- care însă are în Programul sau "dublarea" salariilor)
- din majorările salariale circa 30% se întorc imediat la buget prin TVA și alte taxe/ restul se cheltuie în economia reală în timp ce banii de cheltuieli militare vor merge către companiile europene sau americane care reprezinta furnizorii NATO ( in niciun caz nu catre militarii sau producatorii romani)!
2. Klaus Iohannis ( si implicit Dacian Ciolos si PNL) susțin că trebuie sa creștem cheltuielile militare până la 2% din PIB ca să îndeplinim cerințele NATO și să ne apărăm de Rusia!
Dacă vă uitați pe datele oficiale și în 2016 Romania alocă deja mai mulți bani decât țările vecine: Bulgaria 1,3 %, Ungaria, Slovacia și Cehia circa 1% din PIB .
Dar puteți să și vedeți că România trebuie să facă un mare efort de peste 1 miliard EURO ca să reziste Rusiei (care are un buget militar anual de peste 50 miliarde!!!) / în condițiile în care principalul nostru aliat NATO în Marea Neagră, Turcia (care alocă peste 15 miliarde), are deja o relație privilegiată cu Rusia!
Domnul Iohannis a dat de înțeles prin mesajul său că alegerea lui Donald Trump implică o decizie a noastră de creștere a alocărilor pentru armată - părerea analiștilor internaționali este exact inversă în sensul în care tensiunea fără precedent din 2015-16 dintre SUA și Rusia are toate șansele să fie inversată!
In final decizia este politică: dacă banii disponibili sunt limitați ce consideri prioritar? Iar oamenii au avantajul ca pe 11 Decembrie măcarr știu că în funcție de votul lor se va merge pe varianta 1 sau varianta 2!, a scris Victor Ponta în mesajul postat pe pagina sa de Facebook.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News