Dragu: Deficitul bugetar ar putea depăşi 4 % din PIB în 2017

Deficit bugetar
Deficit bugetar

Deficitul bugetar ar putea să sară de 4% din PIB anul viitor. Prognoza aparține Ministrului Finanțelor, Anca Dragu, care spune că deficitul este cauzat de inițiativele legislative votate în ultimul timp, referindu-se totodată la creșterea salariilor angajaților din Sănătate și Educație.  

Este vorba despre mai multe iniţiative legislative votate în ultimul timp. Avem şi cheltuieli ambiţioase pe masterplan pentru anumite investiţii. Dacă toate aceste cheltuieli sunt puse în buget, probabil că ar putea să sară de 4% (deficitul n.r.)', a spus Dragu.

În ceea ce priveşte proiectul de creştere a salariilor pentru anumite categorii de bugetari, acesta ar putea duce la un deficit de peste 3% din PIB. Cu siguranţă asta ne-ar duce la un deficit de peste 3% din PIB, dacă nu cumva se decide reducerea altor cheltuieli pentru compensarea acestor creşteri de cheltuieli. Ar trebui să vedem când iese acest proiect, în ce formă, apoi vom vedea ce măsuri vom lua. Legea responsabilităţii fiscal bugetare apărută în 2010 prevede că, înainte cu 180 de zile de alegeri, nu poţi creşte cheltuielile salariale. Nu pot fi luate măsuri care să conducă la aceste cheltuieli.

De asemenea, avem prevederi din Legea finanţelor publice, din Legea responsabilităţii fiscal bugetare, în Constituţie, iar prevederile spun clar că orice creştere de cheltuială trebui documentată şi însoţită de sursa de venit aferentă acestei creşteri de cheltuieli, a explicat ministrul Finanţelor. 

Deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi de muncă au aprobat luni mai multe amendamente la Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor angajaților din Sănătate și Educație. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel