Vezi ce "surprize" aduce inflația din 2013

cumparaturi in hipermarket
cumparaturi in hipermarket

Românii ar putea cheltui, din anul 2013, mai puțini bani pe alimente și băuturi nealcoolice și mai mulți pe servicii.  Institutul Național de Statistică va calcula indicele prețurilor diferit. Astfel, se va apropia standardul de viață din România cu cel din UE, potrivit lui Constantin Chirca, director al Direcției Statistice din cadrul BNR. 

Până acum, indicele prețurilor era calculat doar pe baza bugetelor familiilor. Acum, va fi calculat și pe baza conturilor naționale.

“Este foarte probabil ca din 2013 INS să țină cont în determinarea inflației și de fluxurile monetare din conturile naționale, nu doar de bugetele familiilor. Precizia pe fluxurile monetare din conturile naționale este mai bună decât cea pe bugetele gospodăriilor. Deja INS calculează inflația în funcție de această metodologie, pentru că e necesar să ne aliniem cu statele din UE. În prezent, doar România mai calculează inflația doar pe baza bugetelor familiilor”, a explicat Chirca.

Potrivit lui, în 2012, un procent 31% din bugetul familiilor a fost cheltuit pe alimente și băuturi nealcoolice. În UE procentul este de 15%. În anul 2013 cheltuielile pe acest segment ar putea scădea spre 25% în urma noii metodologii.

Românii au un standard de viață mult mai scăzut decât europeanul mediu. Cauza pare a fi ponderea mult mai mică a cheltuielilor cu servicii. Astfel, pentru odihnă și relaxare românii au alocat 5,2% din buget, spre deosebire de media UE, de 9,8%. Pentru restaurante și hoteluri, procentul alocat de români este de 2,7%, față de media din UE de 9%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel