Vezi care este zona de pe Pământ unde se presupune că va cădea satelitul în cursul zilei de vineri

harta
harta

Protecţia civilă italiană le-a cerut locuitorilor din nordul ţării să rămână în locuinţele lor, din cauza riscurilor asociate cu reintrarea în atmosfera terestră a unui satelit american, prevăzută a avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, estimând că posibilitatea de impact este de 1,5%.

"Pe baza indiciilor şi a estimărilor furnizate de Comitetul tehnic ştiinţific", Protecţia civilă italiană a anunţat că "probabilitatea ca unul sau mai multe fragmente desprinse din satelit să cadă pe teritoriul italian a crescut la 1,5%, după ce joi seară această probabilitate era de 0,6%", informează AFP.

Regiunile potenţial vizate sunt cele din nordul ţării - Piemont, Lombardia, Val d'Aoste, Liguria, Trentino-Tirolul de Sud, Veneţia şi partea de vest a regiunii Emilia-Romagna, potrivit acestei instituţii italiene, scrie Mediafax.

Autorităţile le-au recomandant locuitorilor din regiunile vizate să nu rămână în spaţii deschise. În casele lor, ei trebuie să rămână la etajele inferioare şi cât mai aproape de zidurile ce fac parte din structura de rezistenţă a clădirilor.

Autorităţile italiene au reamintit faptul că eventualele fragmente desprinse din satelit nu vor fi vizibile în timpul căderii acestora şi au subliniat faptul că acele fragmente pot emite gaze toxice, cerându-le, totodată, locuitorilor din zonele vizate să nu se apropie "la mai puţin de 20 de metri".

NASA a anunţat recent că un satelit american de mărimea unui microbuz va cădea pe Terra, vineri, între 16.00 GMT şi 22.00 GMT, însă traiectoria precisă a acestuia nu este deocamdată cunoscută.

Există un risc de 1 la 3.200 ca o persoană, de oriunde din lume, să fie lovită de unul dintre aceste deşeuri spaţiale - ceea ce, pe o planetă a cărei suprafaţă este în proporţie de 90% nelocuită, corespunde unei probabilităţi de 0,03%.

Cea mai mare parte a satelitului, Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), va arde intrând, cu mare viteză, în straturile dense ale atmosferei terestre.

Printre elementele satelitului care vor "supravieţui" probabil acestei etape, ale căror greutăţi vor varia între 1 kilogram şi 158 de kilograme, NASA menţionează rezervoarele de carburant, din titan şi complet goale, şi bateriile din oţer inoxidabil.

Această ploaie de deşeuri metalice se va produce într-o zonă situată între 57 de grade latitudine nordică şi 57 de grade latitudine sudică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel