Van Groningen: Adaptarea la exigențele EBA ar putea bloca cererile de creditare

Groningen
Groningen

Adaptarea la exigenţele de solvabilitate impuse de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) până la finele lunii iunie ar putea pune băncile în situaţia de a nu putea onora o cerere de credite în creştere a declarat, miercuri, președintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

"Un anumit impact ar putea să existe dacă vedem repede o creştere de cerere de credite. Atunci ar putea să existe situaţii în care băncile să nu poată să facă faţă. Dacă ne uităm la nivelul de cerere acum cred că suntem ok", a spus Steven van Groningen.

Despre capacitatea Raiffeisen Bank de a-și suplimenta fondurile proprii în România, van Groningen a explicat că problema se va pune la nivel de grup, care va trebui să decidă unde investeşte banii.

"Fiindcă vorbim despre ce se întâmplă la nivel de grup, atunci eu trebuie să conving acţionarii mei sau pe grupul nostru să vină cu banii în România şi nu în Cehia, Ungaria sau altă ţară. Trebuie să ne dăm seama că suntem într-o competiţie şi pentru aceasta trebuie să arătăm că banca este probitabilă şi să oferim un randament rezonabil acţionarului şi să avem posibilitate de dezvoltare pe termen lung. Dacă ambele cerinţe sunt îndeplinite, atunci pot să mă aştept în continuare la bani din partea acţionarului", a declarat Steven van Groningen.

Rezultatele ultimelor teste de stres conduse de EBA au evidenţiat că 31 de instituţii bancare au nevoie de o suplimentare a fondurilor proprii cu 115 miliarde de euro, pentru a atinge o rată de adecvare a capitalului de rang 1 de cel puţin 9% până la finalul lunii iunie 2012.

Termenul stabilit de EBA, privind suplimentarea fondurilor proprii ale băncilor a fost criticat din punctul de vedere al datei limită prea apropiate, dar și din punctul de vedere al consecințelor asupra capacității instituțiilor financiare de a finanța o economie europeană deja foarte slăbită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel