Vaccin ”personalizat” împotriva melanomului, testat în Marea Britanie. Folosește tehnologia ARNm

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Este testat în Marea Britanie un vaccin împotriva melanomului.

În Marea Britanie este în curs de desfășurare un test important al primului vaccin „personalizat” ARNm din lume împotriva celei mai letale forme de cancer de piele - melanomul.

Steve Young, în vârstă de 52 de ani, din Stevenage, Herts, căruia i s-a extirpat o tumoare din scalp în august anul trecut, este unul dintre primii pacienți care vor încerca vaccinul.

Acesta este conceput pentru a ajuta sistemul său imunitar să recunoască și să elimine orice celule canceroase rămase, sperând că astfel cancerul nu se va mai întoarce.

Vaccinul, mRNA-4157 (V940), utilizează aceeași tehnologie ca vaccinurile actuale pentru Covid și este testat în faza finală a studiilor.

Medicii de la University College London Hospitals (UCLH) îl administrează alături de un alt medicament, pembrolizumab sau Keytruda, care, de asemenea, ajută sistemul imunitar să ucidă celulele canceroase.

Tratamentul combinat, realizat de companiile Moderna și Merck Sharp & Dohme (MSD), nu este încă disponibil în mod obișnuit în cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Anglia, în afara studiilor clinice.

Testat și în alte țări

Experții din alte câteva țări, inclusiv Australia, îl încearcă, de asemenea, pe pacienți, pentru a aduna mai multe dovezi și a vedea dacă ar trebui să fie implementat pe scară mai largă.

Vaccinul este personalizat - ceea ce înseamnă că structura sa este modificată pentru a se potrivi fiecărui pacient în parte.

Acesta este creat pentru a se potrivi cu semnătura genetică unică a tumorii pacientului și funcționează prin faptul că îi ordonă organismului să producă proteine sau anticorpi care atacă markerii sau antigenii care se găsesc numai pe acele celule canceroase.

Dr. Heather Shaw, cercetător la UCLH, a declarat că injecția are potențialul de a vindeca persoanele cu melanom și că este testată și în cazul altor tipuri de cancer - tumori pulmonare, de vezică urinară și de rinichi.

„Acesta este unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am văzut de foarte mult timp. Este absolut personalizat pentru pacient - nu ai putea să-l dai la următorul pacient din rând, pentru că nu te-ai aștepta ca acesta să funcționeze. Este cu adevărat personalizat. Aceste lucruri sunt extrem de tehnice și fin generate pentru pacient”, a declarat ea, conform BBC.

Partea britanică a studiului internațional își propune să recruteze cel puțin 60-70 de pacienți în opt centre, inclusiv în Londra, Manchester, Edinburgh și Leeds.

Young urmează tratamentul la Londra.

El a declarat: „Sunt foarte, foarte entuziasmat. Aceasta este cea mai bună șansă pe care o am de a opri cancerul din calea sa”.

Young a avut un nodul pe scalp timp de mulți ani înainte de a-și da seama că tumoarea era cancer. El a spus că diagnosticul a fost un „șoc imens”.

„Am petrecut literalmente două săptămâni gândindu-mă că 'asta este'. Tatăl meu a murit de emfizem când avea 57 de ani și eu chiar m-am gândit că voi muri mai tânăr decât tatăl meu”, a spus acesta.

Aluniță anormală

Semnele comune ale melanomului includ:

- o nouă aluniță anormală
- o aluniță existentă care pare să crească sau să se schimbe
- o modificare a unei pete anterioare de piele normală

Cu cât melanomul este depistat mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat și cu atât este mai probabil ca tratamentul să aibă succes.

Datele studiului de faza a doua, publicate în luna decembrie, au arătat că persoanele cu melanom cu risc grav care au făcut vaccinul alături de imunoterapia Keytruda au avut aproape jumătate (49%) din șansele de a muri sau de a le reveni cancerul după trei ani decât cele care au primit doar medicamentul.

Dr. Shaw a declarat că există o speranță reală că terapia ar putea fi revoluționară, mai ales că pare să aibă „efecte secundare relativ tolerabile”.

Printre acestea se numără oboseala și o durere de braț în momentul administrării injecției, a spus ea, adăugând că pentru majoritatea pacienților nu pare să fie mai rău decât un vaccin antigripal sau  pentru Covid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel