Universitarii fac apel pentru autonomie

alfred
alfred

Un grup de cadre didactice universitare din Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative face un apel lumii academice pentru începerea procesului de depolitizare universitară. În acest sens, se cere înființarea unor grupuri de inițiativă pentru democratizarea Universității pentru a putea demara negocierile cu autoritățile.

[caption id="attachment_150680" align="alignleft" width="300" caption="Cristian Pârvulescu și Alfred Bulai, doi dintre inițiatorii apelului "][/caption] Apel

pentru autonomia Universităţii într-o societate democratică

În vreme ce în România mişcările paşnice de protest pentru consolidarea democraţiei politice şi sociale şi a statului de drept continuă, lumea academică nu poate rămâne indiferentă. Corpul profesoral nu poate ignora aşteptările societăţii româneşti. Universitatea are obligaţia intelectuală şi morală să intervină şi să-şi asume un rol activ în procesul de schimbare socială. În faţa valului de democratizare care a cuprins ţara, Universitatea poate şi trebuie să-şi consolideze atât propria autonomie, cât şi democraţia universitară, deja afectate de intervenţiile brutale ale politicului. Universitatea are şi datoria civică de a pune resursele sale intelectuale de care dispune la dispoziţia societăţii.

Depolitizarea Universităţii este cu atât mai urgentă cu cât efectele acesteia riscă să transforme o redută intelectuală şi civică într-o simplă maşinărie politică lipsită de identitate şi de interese proprii. Încălcarea flagrantă a autonomiei universitare de către autorităţi, lipsa oricărei consultări cu corpul profesoral în probleme care îl privesc direct, impunerea prin forţă a unor obiective exterioare lumii academice par să fi urmărit transformarea Universităţii într-o anexă a politicului. De aceea, începerea urgentă a procesului de depolitizare reală a Universităţii ar da şansa recâştigării autonomiei universitare, dar ar putea deveni, de asemenea, un reper pentru depolitizarea şcolii româneşti şi, în general, a administraţiei şi a întregii societăţi.

În acest context invităm întreaga lume academică să reacţioneze şi să-şi asume rolul ce îi revine într-o societatea democratică. Pentru aceasta propunem înfiinţarea grupurilor de iniţiativă pentru o Universitate democratică într-o societate democratică în fiecare universitate din ţară pentru a putea formula un program clar şi coerent privind democratizarea Universităţii şi pentru a putea negocia eficient cu autorităţile.

Grupul de iniţiativă pentru o Universitate democratică într-o societate democratică din Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

Prof. univ. Vintilă Mihăilescu

Conf. univ. Alfred Bulai

Conf. univ. Cristian Pîrvulescu

Conf. univ. Doina Olga Stefănescu

Conf. univ. Andrei Ţăranu

Conf. univ. Ştefan Stănciugelu

Lector univ. Cătălin Stoica

Lector univ. Claudiu Crăciun

Lector univ. Adrian Niculescu

Prof.dr. Remus Pricopie

Prof.dr Dumitru Iacob

Conf.univ.dr Mircea Aurel Nita

Lect.. univ. dr. Victor Alistar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel