Un salvamontist a calculat locul accidentului cu o eroare de 1 km. A fost ignorat

Screen Shot 2014-01-23 at 9.13.48 AM
Screen Shot 2014-01-23 at 9.13.48 AM

Un salvamontist clujean a calculat de la ora 18:45 locul unde s-a prăbușit avionul pilotat de Adrian Iovan. El a calculat locul cu o eroare de un kilometru, însă a fost ignorat. 

Luni, la ora 18.10, la două ore după ce avionul s-a prăbuşit în Munţii Apuseni, Codrin Roman a sunat la 112 din proprie iniţiativă pentru că nu îi venea să creadă că răniţii nu au fost găsiţi. "Le-am spus cine sunt şi am rugat frumos operatorul să îmi comunice şi mie coordonatele pentru că mă uitam la televizor şi mi se părea halucinant că salvatorii mergeau ba în stânga, ba în dreapta, ba în jos”, povesteşte salvamontistul, potrivit citynews.ro.

"Erau cel puţin 50 de persoane în conferinţă care vorbeau. Discuţia de la telefon cu medicul era înregistrată pe volum. Am aflat mai târziu că era doctorul Zamfir. El avea volumul dat cel mai tare şi am strigat că sunt salvamontist şi că vreau să îl întreb ceva pe doctor", îşi aminteşte Codrin.

GPS de pe avion, praf

Salvamontistul a mai povestit discuția cu doctorul Zamfir: "I-am spus: domnule doctor, puteţi să-mi daţi şi mie datele GPS ca să putem face o hartă? Vă daţi seama, cred că era în şoc. Apoi vorbea şi cu alţii la telefon. Nu ştiu, dar cred că se plimba pe la fiecare accidentat în parte pentru că la telefon vorbea de protocoale medicale cu alţii. Cred că era supărat, mie aşa mi s-a părut, pentru că eram a nu ştiu câta persoană care îl întreba chestia asta. L-am întrebat dacă merge GPS-ul de pe avion şi mi-a spus că avionul e praf".

Toate echipele, la vest. Răniții, la est

Codrin a realizat că medicul avea semnal foarte bun și "L-am întrebat ce telefon are, dacă are Android şi l-am rugat – atenţie domnule doctor puteţi să-mi spuneţi ce vedeţi, unde e punctuleţul albastru, localizarea? Apoi l-am întrebat dacă vede drumul naţional, care e cu roşu şi mi-a zis că da. L-am întrebat dacă e la est sau la vest şi a spus că la est. În acel moment toate toate echipele erau la vest, 'după cucuruz'. Mi-a spus şi că vede o linie albă, graniţa judeţului şi apoi cum sunt condiţiile meteo. Din păcate, după aceea, au intervenit ceilalţi oameni care erau cu el pe fir".

Cazul era aproape rezolvat

Salvamontistul a adăugat: "Din prima se vedea foarte clar o linie, dar pentru a face o centrare trebuie două linii. Am mai sunat o dată ca să-mi confirme că telefonul la care vorbea era legat la o celulă din judeţul Cluj. Mi s-a confirmat de 3 ori. Cazul era aproape rezolvat. La un moment dat mi-am dat seama că este o creastă montană pe care am umblat şi semnal GSM este numai pe acea creastă. De la Şaua Ursoaia până la următorul vârf, Stauin, într-adevăr eu am zis 4 kilometri, iar locul accidentului era de fapt la 5 kilometri, la Petreasa”.

Salvamontistul a plecat spre Cluj-Napoca, coordonatele sale au fost ignorate și echipele de salvare se duceau dintr-un loc în altul, fără o destinație precisă. Acest lucru s-a întâmplat până când pădurarul a sunat și a spus că i-a găsit la Petreasa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel