Un preot ar putea fi cercetat penal pentru că a pus termopane unei biserici

Biserica Alunis
Biserica Alunis

Unui preot i-ar putea fi întocmit dosar penal după ce a pus termopane bisericii pe care o păstorea, lăcașul de cult datând din anul 1274.

Reprezentanţii Direcţiei de Cultură Buzău au anunţat că vor sesiza Poliţia cu privire la distrugerile care au avut loc la biserica din localitatea Aluniş, unde preotul a distrus lăcaşul de cult vechi de câteva sute de ani. Acesta a a spus că a făcut acest lucru pentru a nu pătrunde frigul şi vântul, pe timp de iarnă.

"Ar fi trebuit să aibă autorizaţie din partea Comisiei de Cultură. Sunt ilegale aceste dotări cu geamuri termopan şi îl vom pune să le dea jos. Vom face o intervenţie să se revină la starea de dinaintea acestor termopane", a declarat consilierul Ionel Stănuţă din cadrul Direcţiei de Cultură Buzău.

Potrivit acestuia, preotului i-ar putea fi întocmit dosar penal pentru distrugerea monumentelor istorice.

Pe de altă parte, reprezentanţii Arhipeiscopiei Buzăului şi Vrancei afirmă însă că noile dotări ale lăcaşului de cult nu reprezintă o problemă.

"Dacă înaintaşii noştri ar fi avut geamuri termopan la construcţia acestor lăcaşuri vechi, cu siguranţă că şi ei ar fi folosit tot geamuri termopan", a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, Adrian Ionescu.

Conform legii, executarea de lucrări fără autorizaţie de construire la monumentele istorice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani.

Lăcaşul de cult de la Aluniş datează din anul 1274, fiind unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din ţară. Biserica, săpată în stâncă de ciobanii din zonă, este singura de acest fel în care mai sunt organizate slujbe religioase. Lăcaşul de cult a funcţionat ca mănăstire până în anul 1871. Ulterior, a devenit biserica ortodoxă a satului, iar în prezent aici sunt organizate slujbe religioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel