Un cămătar din Vrancea la un pas de a fi linşat

camatar
camatar

Un cămătar focşănean a ajuns joi cu executorul judecătoresc la uşa unei familii de romi din Râmnicu Sărat şi a fost la un pas de a fi călcat în picioare de o mulţime furioasă formată din circa 200 de oameni, informează Şansa Vrânceană.

Autor: Adi Stroescu

camatarVecinii familiei evacuate povestesc că râmnicenii ar fi împrumutat recent de la focşăneanul Liviu Lazăr 5 mii euro, garantând pentru asta cu locuinţa. Pentru că nu au reuşit să achite la timp datoria, suma a ajuns încet, încet la 75.000 euro.

Culmea justiţiei

Cămătarul i-a dat în judecată şi a castigat în instanţă locuinţa, iar joi a mers cu executorul judecătoresc să-i evacueze pe datornici.

În momentul în care s-au trezit cu executorul la uşă, oamenii s-au revoltat. În ajutorul lor au sărit şi alţi locuitori din cartier. În câteva minute, o mulţime furioasă s-a bulucit la poarta familiei evacuate. Când executorul a vrut să plece, romii au început să arunce cu pietre.

Pentru că riscau să ajungă la un linşaj, oamenii legii au scos sprayurile lacrimogene.

Cu ochii impaienjeniţi de gazele lacrimogene, oamenii au rămas ore bune în faţa casei puse sub sechestru.

Liviu Lazăr, bărbatul atacat de romii din Râmnicu Sărat, este proprietarul unei case de amanet situată în centrul Focşaniului. Cunoscut şi sub porecla Jair, Lazăr a fost fotbalist la Unirea Focşani, iar despre afacerile lui nu se ştiu foarte multe, însă în timpul carierei sale sportive a fost implicat într-un scandal. În 2003, în timpul unui meci oficial de minifotbal, Lazăr l-a lovit pe arbitrul care conducea partida, conflict în urma căruia echipa din care făcea acesta parte a fost retrasă din competiţie.

Cămătarul i-a dat în judecată şi a câştigat

În cazul împrumutului acordat râmnicenilor, magistraţii i-au dat lui Lazăr câştig de cauză în procesul intentat împotriva familiei Ion, prin care încerca să-şi recupereze banii daţi cu împrumut. El a adus în faţa judecătorilor probe care au atârnat greu în balanţă, respectiv o chitanţă autentificată la notariat, din care reieşea că împrumutul se ridica la suma de 75 de mii de euro. În contul acestei datorii, Lazăr a obţinut încuviinţarea executării silite a familiei Ion, care ulterior a fost desfiinţată de Tribunalul Buzău, în urma recursului formulat de Marin Ion. Judecătorii i-au permis lui Ion să locuiască în continuare în casă, asta până în septembrie, când executorul judecătoresc Alexandru Ailincăi a obţinut o nouă încuviinţare de executare, în baza căreia s-a prezentat ieri la Rîmnicu Sărat, însoţit de Liviu Lazăr. Familia care şi-a pierdut casa a ajuns în stradă, iar oamenii au plecat din locuinţă doar cu hainele de pe ei. Ei îşi vor putea recupera bunurile abia cînd va reveni la locuinţa lor executorul.

Între timp, poliţiştii din Buzău au identificat 21 de râmniceni care au participat la revolta de ieri. Este vorba despre cei care au aruncat cu pietre în poliţişti şi au provocat practic tot războiul. Ei vor fi amendaţi pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice. Pe de altă parte, reprezentanţii poliţiei din Vrancea spun că nu se vor autosesiza în ceea ce priveşte acuzaţiile de cămătărie care îi sunt aduse lui Liviu Lazăr. Oamenii legii spun că vor începe cercetările doar în momentul în care vor fi solicitaţi de colegii lor din Buzău. De asemenea, cei din IPJ Vrancea mai spun că în momentul de faţă Lazăr nu este cercetat în nici un dosar de poliţişti.

Totuşi, surse din poliţie spun că numele lui Lazăr nu le este chiar necunoscut oamenilor legii, care l-au cercetat în urmă cu un an. Cercetările de atunci au avut legătură tot cu familia din Râmnic, care l-a reclamat pe Lazăr la poliţie că i-ar fi ameninţat în momentul în care ar fi încercat să-şi recupereze banii împrumutaţi. Aceleaşi surse precizează că în urma cercetărilor s-a stabilit că Lazăr este nevinovat, iar dosarul a fost închis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel