UE va investiga ajutoarele de stat acordate de Ungaria pentru o uzină Samsung

Comisia Europeană a demarat luni o investigaţie amănunţită pentru a vedea dacă planurile Ungariei de a acorda ajutoare de stat în valoare de 108 milioane de euro grupului sud-coreean Samsung SDI, astfel încât acesta să investească în extinderea producţiei de celule pentru baterii electrice la uzina sa de la Göd (Ungaria), respectă normele comunitare referitoare la acordarea de ajutoare de stat, transmite Reuters, citează Agerpres.

Executivul comunitar a subliniat că are îndoieli că ajutoarele acordate de statul ungar respectă criteriile relevante, respectiv dacă decizia Samsung SDI de a investi în Ungaria a fost declanşată direct de ajutorul oferit de statul ungar sau ar fi fost întreprinsă chiar şi în absenţa suportului public şi dacă ajutoarele de stat vor contribui la dezvoltarea regională. De asemenea, Comisia este îngrijorată că ajutoarele de stat ar putea duce la mutarea unor locuri de muncă din alte state membre în Ungaria.

"Investiţiile publice sunt importante pentru a stimula creşterea economică în regiunile dezavantajate din Europa. Însă sprijinul public ar trebui acordat numai dacă este necesar pentru a declanşa investiţii private într-o regiune dezavantajată. Altfel, poate oferi beneficiarului un avantaj incorect faţă de competitorii săi, pe seama contribuabililor", a declarat comisarul european pentru Competiţie, Margrethe Vestager.

Grupul sud-coreean Samsung SDI este unul din principalii jucători de pe piaţa bateriilor litiu-ion. Compania a decis să investească 1,2 miliarde euro pentru a extinde capacitatea de producţie la uzina sa de la Göd (Ungaria). Lucrările de extindere au început în luna decembrie 2017 iar în anul 2018 Ungaria a înştiinţat Comisia Europeană că intenţionează să acorde un grant de 108 milioane euro din fondurile publice pentru acest proiect.

Comisia va investiga amănunţit pentru a stabili dacă îngrijorările sale iniţiale se confirmă. Executivul comunitar precizează vă demararea unei investigaţii nu prejudiciază în niciun fel rezultatul investigaţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel