Urmărește emisiunea live


Tunari: A fost construit Primul memorial al Victimelor Ocupaţiei Sovietice

Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație anunță construirea în comuna Tunari, din judeţul Ilfov, a primului Memorial al Victimelor Ocupaţiei Sovietice din România, inaugurat în 28 iunie, fiind, practic, pentru prima dată când sunt comemorate victimele ocupaţiei sovietice din Basarabia, în țara noastră.

Monumentul reprezintă un parc care are în zona centrală bustul lui Nicolae Iorga, iar adiacent aleii care dă în bust există şase coloane inscriptionate cu numele celor şase membri ai Consiliului de Coroană care în noaptea de 27 spre 28 iunie 1940 au votat contra cedării Basarabiei de către Romania.

Carol al II-lea îşi nota în jurnalul personal după eveniment :“Numai şase voturi din cei 26 prezenţi au fost pentru rezistenţă. Numele lor merită să fie înscrise cu litere de aur în Cartea demnității româneşti: Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ştefan Ciobanu, Ernest Urdăreanu.”

Însemnătatea monumentului, deși unul simbolic, este foarte mare, fiind pentru prima oară când în România se realizează un astfel de monument.

La inaugurarea evenimentului, mai multe personalități prezente au ținut cuvântări legate de însemnătatea istorică a acestei cedări, printre care și primarul localității Tunari, Coţe Grigore, viceprimarul Neacşu Alexandru, reprezentanți ai Acţiunii 2012 , ai Asociaţiei Pro Basarabia și Bucovina și fostul prim ministrul al Republicii Moldova, Mircea Druc.

Pe cele două inscripții de pe memorial stă scris ”Nicolae Iorga – 1871-1940 – Istoric român şi om politic, unul din cei şase membri ai Consiliului de Coroană care, în noaptea de 27 spre 28 iunie 1940 , s-au opus acceptării ultimatimului sovietic de cedare a teritoriilor româneşti de la Est de Prut”, și “Memorial dedicat Victimelor ocupaţiei Sovietice- pe 28 iunie 1940 armata sovietică a trecut Nistrul pentru a ocupa teritoriul românesc cuprins între Prut şi Nistru. Populaţia româneasca a fost supusă ulterior unei exterminări îndelungate prin deportări, strămutari forţate, execuţii, foamete organizată şi teroare. A urmat pentru neamul românesc un adevărat genocid fizic ţi spiritual cu peste 300 000 de victime”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel