Traian Vuia s-a opus Marii Uniri din 1918

Traian Vuia a fost unul dintre intelectualii care s-au opus Marii Uniri din 1918, ne-a spus conf. dr. Alin Ciupală, de la secția de Istorie Modernă a Universității din București, într-un interviu acordat pentru DC News.

-A contat votul de la 1 Decembrie? Contează că nu au votat toți cetățenii din Ardeal?

-În lipsa acelui vot Unirea nu s-ar fi realizat. Aceasta nu înseamnă neglijarea importanței conjuncturii externe favorabile. Cât despre numărul celor prezenți la Alba Iulia ... . În toamna acelui an, situația în Ardeal era haotică. Autoritățile românești nu reușiseră să înlocuiască autoritățile austro-ungare, care au sabotat, în retragere, întreaga infrastructură, drumuri, căi ferate etc. Nu erau polițiști, jandarmi, administrație publică. Datorită acestor piedici concrete, la 1 decembrie, o parte a deputaților români nu a ajuns, celebra Declarație va fi semnată timp de mai multe zile, pe măsură ce soseau deputații. În ciuda acestui fapt, nimeni nu poate nega că atitudinea românilor e clară, în favoarea Unirii. Este adevărat că există un grup în interiorul elitei politice și intelectuale românești care se opune proiectului unionist. Cei câțiva intelectuali care se opun nu reprezintă însă un curent de opinie semnificativ. De exemplu, Traian Vuia se opune, există corespondența sa, scrisorile în care își îndemna apropiații să nu susțină Unirea. Dar nu e luat în seamă. Iuliu Maniu, ca unionist, mobilizează societatea, organizează Gărzile Naționale, are un rol decisiv în votarea actului de la 1 Decembrie.

Vezi aici întregul interviu pe care Alin Ciupală l-a acordat pentru DC NewsMarea Unire din 1918 - Controverse necunoscute despre constituirea României Mari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel