Traian Băsescu, cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul "Casa din Mihăileanu". Motivare judecători

Abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii sunt faptele pentru care Traian Băsescu este cercetat în dosarul "Casa din Mihăileanu".

Judecătorii care au decis redeschiderea urmăririi penale în acest dosar susţin, în motivarea deciziei, că ancheta a fost suspendată întrucât Băsescu a beneficiat de imunitate, în calitate de preşedinte, dar precizează că faptele nu s-au prescris.

Magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 au confirmat decizia procurorilor de la Parchetul General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul "Casa din Mihăileanu", în care este implicat fostul președinte Traian Băsescu.

În motivarea magistraţilor se arată că procurorii Parchetului au cerut instanţei să confirme reînceperea anchetei cu privire la modul în care fostul şef al statului a obţinut, în perioada în care era primar, casa din strada Mihăileanu din Capitală, Traian Băsescu urmând să fie cercetat pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii, arată Judecătoria Sectorului 1.

Citește și: Traian Băsescu: Mă aștept să se ajungă la 60, 80 de dosare

"Astfel judecătorul de cameră preliminară constată că în dosarul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică nr. 889/P/2008 au fost efectuate cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals în declaraţii şi uz de fals de către numitul Traian Băsescu.", se arată în motivare, potrivit România TV.

Potrivit documentului, judecătorii explică faptul că Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Traian Băsescu având în vedere calitatea acestuia de preşedinte al României, funcţie pe care a ocupat-o în perioada decembrie 2004 - decembrie 2014, timp în care acesta a beneficiat de imunitate.

Judecătorii precizează că, în condiţiile în care Traian Băsescu nu mai este şef al statului de la sfârşitul anului 2014, "a dispărut cauza care a împiedicat desfăşurarea urmăririi penale".

"În conformitate cu art. 128 C.pen. din 1968, precum şi cu art. 156 C.pen. din 2009 termenul de prescripţie al răspunderii penale se suspendă pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal. Judecătorul de cameră preliminară constată că o astfel de cauză a fost aplicabilă în prezenta cauză în perioada 2004-2014, timp în care numitul Traian Băsescu a beneficiat de imunitate prezidenţială.

Citește și: Traian Băsescu, nemulțumit de casa din Gogol

În ceea ce priveşte aplicabilitatea prescripţiei răspunderii penale, judecătorul de cameră preliminară consideră că, perioadă în care a existat o imposibilitate obiectivă de a desfăşura procesul penal, nu intră în calculul termenului de prescripţie al răspunderii penale întrucât aceasta sancţionează într-o măsură şi inactivitatea imputabilă organelor de urmărire penală.", susţin magistraţii în motivare.

Magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 au confirmat decizia procurorilor de la Parchetul General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul "Casa din Mihăileanu", în care este implicat fostul președinte Traian Băsescu.

În anul 2002, pe vremea când era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a primit dreptul de a sta cu chirie într-o vilă de pe strada Ștefan Mihăileanu, după care, în 2003, el a depus o cerere pentru a cumpăra un întreg etaj al imobilului, pentru suma de 19.000 de dolari, cerere aprobată de Primăria Capitalei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel