Top 10 frici în pandemie. Semne că temerile tale s-au transformat într-o afecțiune psihică

Fricile declanșate de situația pandemică pot duce la afecțiuni psihice
Fricile declanșate de situația pandemică pot duce la afecțiuni psihice

Care sunt fricile și posibilele afecțiuni psihice ce se pot dezvolta în aceasta perioadă economică grea? Foarte multe persoane se simt debusolate de ceea ce se întâmplă de câteva luni de zile. Sunt speriate pentru că nu știu ce se întâmplă, și se întreabă, oare cât va mai dura pandemia și care vor fi efectele acesteia asupra fiecăruia.

Psihoterapeutul Constantin Cornea, coordonatorul departamentului psihiatrie/psihologie din Clinicile Romgermed arată care sunt temerile oamenilor în pandemie și care sunt semnele că această presiune a dus la o afecțiune în care trebuie intervenit medical.

Să vedem care sunt fricile pe care le exprimă oamenii:

1. dacă iau acest virus, oare voi face o forma gravă sau voi fi asimptomatic?

2. îmi este frică să mă îmbolnăvesc și să ajung în spital pentru că nu stiu ce se va întâmpla cu mine acolo?

3. cum mă va afecta acest virus în condițiile în care mai am o seamă întreagă de alte afecțiuni?

4. vaccinul are sau nu efecte adverse grave, merită sau nu, să îl fac?

5. dacă mor de la acest virus?

6. dacă cineva drag va muri pentru că el l-am infectat?

7. dacă îmi decedează cineva drag?

8. voi mai avea oare loc de muncă după pandemie?

9. vom mai reuși să ne plătim ratele pe viitor, nu cumva vom rămâne fară casă?

10. ce se va întâmpla cu noi, cu țara, după pandemie? vine criza, așa cum auzim că tot se spune?

Toate aceste temeri, frici, spaime, griji se pot acutiza, sau se pot transforma foarte ușor într-o seamă întreagă de afecțiuni psihice cum ar putea fi tulburarea bipolară, tulburările de personalitate (paranoidă, borderline, obsesiv-compulsivă, evitantă, antisocială), depresia, anxietatea, atacurile de panică, sau chiar gândurile suicidare, spune psihoterapeutul.

Care sunt semnele care trebuie să ne dea de înțeles că fricile noastre s-au transformat într-o afecțiune psihică?

Frica aproape permanentă că ni se poate întâmplă nouă și/sau celor dragi ceva rău, este unul dintre semne. Teama de a mai ieși din casă sau de a socializa, lipsa energiei sau a chefului, lipsa plăcerii de a mai face activități sau de a interacționa cu ceilalți, sunt altele. Uneori, pacienții au  senzația permanentă că suferă o anumită boală și simt cumva tot felul de stări pe care nu și le pot explica, ori au palpitații, senzația că inima bate foarte tare și că vor suferi un atac de cord. Apar și senzația de presiune în cap și teama că voi face un atac cerebral, transpirații reci sau/și calde, tremurături ale extremităților, senzația de cădere în gol, senzația de dedublare. De asemenea, pot apărea dureri ciudate care vin și pleacă sau care se tot mută prin corp, neliniștea permanentă, senzația de pericol permanent sau senzația că va muri.

Dacă fricile sau temerile au ajuns să ne acapareze viața, este posibil să simțim anumite manifestări negative ce ne influențează funcționalitatea, cum ar fi: tulburări ale somnului (coșmaruri, somn întrerupt, insomnie, somnolență, oboseală la trezire), să avem o alimentație obsesiv-compulsivă (simt tot timpul nevoia să mănânc ceva, am o senzație de foame permanentă), sau dimpotrivă lipsa poftei de mâncare. Apar tulburări ale vieții sexuale: anorgasmie, frigiditate, ejaculare precoce, lipsa erecției. Apar sau se acutizează adicțiile de: droguri, alcool, tutun, medicamente, jocuri de noroc.

În aceste situații trebuie să cerem un consult de specialitate. Grupul de Clinici Romgermed, respectă toate reglementările în vigoare, asigurându-vă cadrul medical potrivit pentru a putea beneficia de cele mai bune servicii, în cel mai sigur și profesionist mediu cu putință. Odată ce apelați la noi, veți fi preluat de un medic specialist, care vă vă concepe un plan individualizat de analize, indicându-vă apoi specialiștii potriviți nevoilor și afecțiunilor dumneavoastră. Doar așa, puteți beneficia de un pachet medical profesionist, care vă asigură că puteți reveni în cel mai scurt timp, la starea de sănătate optimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel