Teodorovici vrea sancțiuni pentru cei care comit erori cu fonduri UE

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, intenționează să identifice, până la sfârșitul anului, soluții pentru a modifica statutul celor care lucrează cu fonduri europene, astfel încât atunci când aceștia greșesc, ei să poată fi sancționați.

Într-o declarație oferită, luni, pentru Mediafax, ministrul Eugen Teodorovici a declarat că, în prezent, se află două variante în lucru pentru ca persoanele care lucrează cu fonduri UE să nu mai fie fucționari publici: fie scoaterea acestora din rândul funcţionarilor publici, fie angajarea de personal contractual.

"Este o propunere pe care vreau s-o facem până la sfârşit de an, astfel încât problemele din trecut legate de angajarea personalului pentru fonduri europene, salarizare, penalizare în caz de greşeli să fie reglementate. Una dintre soluţii ar fi ca cei care lucrează cu fonduri europene să nu mai fie încadraţi la funcţionari publici, să fie personal contractual, spre exemplu. Să putem să-i salarizăm pe măsură, iar atunci când greşesc să fie sancţionaţi", a precizat Eugen Teodorovici.

Nemulțumirea ministrului Fondurilor Europene se datorează în special acelor "persoane care rămân în sistem foarte mult timp, nu-şi dau interesul deloc pentru ceea ce au de făcut zi de zi şi rămân veşnic în sistem chiar dacă greşesc. Este foarte dificil să-i faci să răspundă pentru ceea ce fac". În plus, ministrul Teodorovici a susținut și că prevederile Legii funcţionarului public sunt atât de complicate în cazul în care cineva comite erori, încât "până se finalizează, acea persoană produce dezastre în sistem care nu se văd imediat, ci în timp şi pot fi destul de semnificative".

Evaluare anuală mai strictă, cere Teodorovici

Totodată, Eugen Teodorovici a precizat că a inițiat deja un demers către Comisia Europeană, pentru a desființa ideea potrivit căreia angajările în acest sistem nu țin cont de perormanțe. "Cel puţin pentru poziţiile cheie din sistem eu am invitat deja CE să ia parte la procedurile de angajare (...) pentru că de multe ori se induce această idee, mai ales în afara României, că persoanele angajate în sistem sunt selecţionate pe alte criterii decât cele bazate pe performanţă".

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene solicită strictețe mai mare și la evaluări.  "Evaluarea de la final de an trebuie făcută mult mai strict şi, dacă se impune un calificativ inferior, să fie dat, pentru că acest calificativ automat va aduce atingere şi salarizării pe următorul an. Dacă ei vor şti că noi vom fi mult mai stricţi atunci când evaluăm personalul, vor fi mult mai atenţi în ceea ce fac zi de zi. Altfel, dacă închidem anul numai cu calificative 'foarte bine', e clar că un funcţionar va şti tot timpul că nu va fi sancţionat la partea de salarizare", a mai subliniat Teodorovici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel