Suma economisită lunar de românii din mediul urban a crescut în 2012

bani-euro
bani-euro

Suma medie economisită de românii din mediul urban a crescut în acest an cu 30% faţă de 2011, la 116 euro, iar frecvenţa de economisire lunară a avansat de la 11% la 17%, potrivit unui studiu realizat de IRSOP în perioada august-septembrie, prezentat de BCR Banca pentru Locuinţe.

"Peste 2,6 milioane de români din mediul urban economisesc în mod frecvent sau ocazional, suma medie lunară economisită crescând cu 30% faţă de 2011, până la 116 euro. 49% dintre cei care economisesc sunt dispuşi să folosească sumele acumulate pentru finanţarea îmbunătăţirilor locative prin sistemul de economisire-creditare", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, vice-preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) Carmen Schuster, scrie Mediafax.

În 2010, suma medie economisită era de 85 euro în fiecare lună, iar frecvenţa de economisire se situa la 6%. Totodată, economisirea ocazională (o dată la 2-3 luni) avea o pondere de 13% în 2010, ajungând la 24% în acest an.

Aproximativ 2,62 milioane de persoane (41% dintre respondenţi) economisesc frecvent sau ocazional, fiind observată o schimbare a mentalităţii, potrivit sursei citate.

"În perioade dificile din punct de vedere economic se economiseşte pentru că e nevoie de siguranţa zilei de mâine, de o certitudine. Se economiseşte regulat şi mai mult", a afirmat Schuster.

Potrivit studiului, circa 1,1 milioane de români sunt interesaţi să devină clienţi ai sistemului de economisire-creditare în următoarele 12 luni, iar dintre aceştia proiecţia realizabilă este de 264.000 clienţi pe partea de creditare, cu o sumă medie necesară pentru proiectele de îmbunătăţire locativă de 14.237 euro.

Astfel, investiţiile prognozate pentru domeniul locativ în următoarele 12 luni prin sistemul de economisire-creditare se ridică la circa 3,7 miliarde euro, din care depozitele pe care le vor constitui clienţii reprezintă 1,5 miliarde euro.

Potrivit sondajului, circa 4,7 milioane de români doresc să facă îmbunătăţiri locative în următorii cinci ani, iar dintre aceştia peste 2,6 milioane îşi propun să realizeze aceste investiţii în următoarele 12 luni. Cele mai urgente planuri sunt renovarea locuinţei, izolarea termică şi schimbarea instalaţiilor sanitare sau electrice. Pe termen mai lung, respondenţii intenţionează renovarea casei de la ţară sau cumpărarea unei case.

Cei care sunt interesaţi de sistemul de economisire-creditare sunt în general persoane necăsătorite sau cu familie compusă din trei membri, cu vârste între 20 şi 34 de ani, studii medii sau superioare şi venituri ridicate.

Sondajul IRSOP a fost efectuat în mediul urban, pe segmentul de vârstă 20-65 ani, reprezentând 6,9 milioane persoane. Marja de eroare este de plus/minus 2,8%.  

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy