Spectacol de teatru, apărat de poliție. Cultele, ofensate de titlul piesei

dumnezeu-mafiot
dumnezeu-mafiot

Piesa de teatru "Dumnezeu e un mafiot" se va juca, sâmbătă la Teatrul Național din Timișoara, cu poliția la ușă, din cauza amenințărilor prezente într-o scrisoare primită recent de către conducerea instituției culturale. În plus, la doar câteva zile după ce Teatrul Național a primit scrisoarea ultimativă, mai multe culte din Timișoara au solicitat instituției modificarea titlului piesei, deoarece "este provocator, blasfemiator și aduce atingere gravă învățăturii despre Dumnezeu".

Mai multe culte din Timișoara, printre care Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei, Episcopia Ortodoxă Sârbp de Timișoara, Protopopiatul Ortodox Ucrainian Lugoj, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, Episcopia Română Unită cu Roma – Greco-Catolică de Lugoj, Biserica Evanghelică Luterană Sinodo-Prezbiteriană din Timișoara, Protopopiatul Reformat din Timișoara, Comunitatea Baptistă din Timișoara, Cultul Adventist de ziua a șaptea, au solicitat conducerii Teatrului Național din Timișoara, printr-o scrisoare deschisă modificarea titlului piesei „Dumnezeu e un mafiot” a lui Nick Mancuso care se va juca sâmbătă seară, la Timișoara, relatează opiniatimisoarei.ro.

”Întrucât titlul piesei este provocator, blasfemiator și aduce atingere gravă învățăturii despre Dumnezeu, așa cum este formulată în Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament, solicităm conducerii Teatrului Național din Timișoara și regizorului să-l modifice, redându-l pe cel original sau acordându-i unul corespunzător mesajului de compasiune și responsabilitate față de aproapele nostru pe care îl transmite, de altfel și Cartea Iov, din care s-a inspirat autorul cărții. Pe lângă aceasta, atragem atenția ca titlul piesei nu corespunde nici spiritului Timișoarei”, născut în decembrie 1989, când mii de timișoreni și-au afirmat profundul atașament și credință în Dumnezeu Cel Iubitor de oameni, Proniator și Atotdrept, scandând «Cu noi este Dumnezeu!», «Există Dumnezeu!»", se precizează în comunicatul Arhiepiscopiei.

Ce spune conducerea Teatrului Național din Timișoara

În replică, conducerea Teatrului Național din Timișoara a afirmat, vineri, că ”Nimic din piesa lui Nick Mancuso nu ofensează credința, și nici dreptul la opinie al vreunui cetățean. Dimpotrivă, spectacolul are un mesaj pozitiv, fiind, în egală măsură, o meditație asupra destinului unora dintre semenii nostri și un îndemn la responsabilitate și la compasiune. Autorul, actor de teatru și film, scriitor, profesor, artist plastic și producător, premiat cu cele mai importante distincții artistice din Canada, laureat al New York Film Festival declara: «Fără îndoială, nu am avut intenția să aduc vreo ofensă nici unei persoane, nici unei religii. Este un titlu, nu o declarație de credință, și, sincer, sunt șocat de această reacție", se precizează în comunicatul Teatrului Național.

În plus, conducerea teatrului nu înțelege acum reacția cultelor din Banat, din moment ce premiera spectacolului a avut loc în octombrie 2012, iar evenimentul, precum și spectacolele ulterioare s-au bucurat de o promovare permanente și prin orice fel de mijloace. Nu vom renunța până nu vor fi pedepsiți toți vinovații De asemenea, conducerea Teatrului Național precizează și că reacția comună a cultelor din Timișoara vine la doar câteva zile după ce, în data de 9 mai, pe adresa instituției a sosit o scrisoare de amenințare în care se solicita interzicerea spectacolului, într-o "manieră agresivă".
„Se pregătește o manifestație de amploare de mare durată împotriva întregii conduceri a acestui Teatru din Timișoara în cazul în care nu veți renunța și nu veți anula definitiv piesa – DUMNEZEU E UN MAFIOT. Și nu vom renunța pină nu va fi pedepsiți toți vinovații de către lege”, se preciza în scrisoarea de amenințare, potrivit reprezentanților Teatrului.
Spectacol, cu poliția la ușă
Prin urmare, conducerea teatrului a solicitat protecția poliției pentru actori și spectatori, în timpul duratei spectacolului "Dumnezeu e un mafiot", care se va juca în sala Studio „Utu Strugari”, sâmbătă seară. ”Am fost solicitați să participăm la reprezentația spectacolului de sâmbătă seară. Echipe de polițiști vor asigura protecția în zona”, a declarat Mirela Drăghicioiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel