Urmărește emisiunea live


Sfinții Mihail și Gavriil, 8 noiembrie. Tradiții și obiceiuri de praznicul Arhanghelilor

Doxologia
Doxologia

De praznicul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil folclorul prinde viață, iar obiceiurile se înlănțuie în spațiul sacru al sărbătorii. 

Pe 8 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc praznicul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Sărbătoarea vine cu o bogată încărcătură folclorică. 

„În satele românești, sărbătoarea ține trei zile, de pe 8 până pe 10 noiembrie. Prima zi este Capul Arhanghelului, a doua – Mijlocul Arhenghelui, și a treia – Coada Arhanghelului. Se spune că cine va lucra în acest interval sacru de timp, va muri în chinuri grozave. Femeile împart de pomană, aprind lumânări, împlinesc rânduiala cuvenită Moșilor de Arhangheli. „Când omu’ moare, nu s-a sfârșit cu el: sfârșește, da’ și începe…” (povestea unul dintre țăranii chestionați de marele etnolog și sociolog Ernest Bernea). În mito-filozofia românească neamul este format din cei vii și din cei plecați iar comunicarea este permanentă. Sufletele lor ne veghează, ne trimit semne, așteaptă marile sărbători de peste an să se întoarcă acasă, atunci când cerurile se deschid. Este perioada în care se aduc rugăciuni și ofrande celor morți în condiții violente, pentru că tot acum „a fost omorâtă” și vara”, scrie etnologul Iulia Gorneanu pe blogul său. 

Arhanghelii și îngerii, parte a folclorului românesc

„În creştinism, fiinţă spirituală, supranaturală, considerată ca slujitor şi vestitor al lui Dumnezeu, arhanghelii sunt căpetenii ale îngerilor, în număr de şapte, printre care se numără Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, prăznuiţi în ziua de 8 noiembrie (ŞĂINEANU, III, p. 264; II, p78; V, p. 89; III, p. 162; PRESA).

Conform legendelor, îngerii au apărut din stropii de apă care au sărit de pe mâinile lui Dumnezeu, când a vrut să se spele după ce crease Lumea; primul rol al lor a fost să stea de strajă, pentru ca pământul să nu se depărteze prea mult de soare şi să nu cadă pradă răutăţilor diavolilor; românii îi imaginează ca pe nişte adolescenţi nespus de frumoşi, având părul auriu, ochii verzi-albaştri, aripi şi veşminte albe; (...) cel care conduce armata îngerilor este Arhanghelul Mihail”, scrie Romulus Antonescu în Dicționarul de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești. 

Numele care se sărbătoresc de Mihail și Gavril

Ce nume derivate se sărbătoresc de Sfântul Mihail și Gavriil. Cei care poartă numele de Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau alte derivate își serbează duminică, 8 noiembrie, ziua numelui.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici îi prăznuiesc âpe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, consideraţi, în tradiţia creştină, conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul spre Rai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel