Senat: Dreptul de administrare a acțiunilor statului la Rompetrol trece la MEC

MOTIUNEA DE CENZURA - PALATUL PARLAMENTULUI
MOTIUNEA DE CENZURA - PALATUL PARLAMENTULUI

Plenul Senatului a aprobat, marți, cu 43 de voturi "pentru", un vot ”contra” și 12 abțineri, dreptului de administrare asupra acţiunilor deţinute de stat la Societatea Comercială "Rompetrol Rafinare" – S.A. către MEC, prin OPSPI, și şi transferul Societăţii Comerciale „Sanevit 2003“ - S.A. Arad şi acţiunilor aferente deţinute în numele statului de la Ministerul Sănătăţii şi AVAS la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

La adunările generale ale acționarilor Rompetrol, Ministerul Finanțelor a participat și a votat, iar luarea deciziilor a întâmpinat, uneori, dificultăți, datorită faptului că ministerul, potrivit actului său de organizare și funcționare, nu are atribuții specifice în domeniul de activitate al societății, astfel că se impune transmiterea dreptul de administrare a acțiunilor statului de la Rompetrol datorită la MEC, care are experiență ca acționar al statului la societăți cu același obiect de activate ca Rompetrol Rafinare, motivează Guvernul Ordonanţa de urgenţă Nr.30 din 20.06.2012

De asemenea, în aceeași OUG se prevede și transferul societății Comerciale „Sanevit 2003“ - S.A. Arad de sub autoritatea şi administrarea Ministerului Sănătăţii în administrarea şi sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în vederea administrării, privatizării şi/sau restructurării/reorganizării judiciare, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri urmând să exercite, în numele statului român, drepturile şi obligaţiile ce îi revin în calitate de acţionar la Societatea Comercială „Sanevit 2003“ - S.A. Arad.

Astfel "se va realiza o mai bună exercitare a calității de acționar al statului" și se va putea realiza privatizarea companiei. "Din adresele transmise de directorul Sanevit s-au primit scrisori de intenție privind cumpărarea societății. Ținând cont de faptul că MS nu are personal de specialitate, privatizarea Sanevit e posibilă prin experiența OPSPI, instituție în subordinea MEC", spune Guvernul.

Senatul e prima camera sesizată.

Sanevit este societate comercială cu capital integral de stat, unde MS are 84.7% și AVAS are 15,3%. Sanevit s-a înființat în 2003 și fabrică seringi și ace medicale de unică folosință. Societatea s-a confruntat cu lipsa resurselor financiare din 2005, spune inițiatorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel