Scriitorul Gabriel Garcia Marquez a murit

Scriitorul Gabriel Garcia Marquez a murit, joi, în Mexic, la vârsta de 87 de ani, au declarat surse apropiate familiei columbianului pentru Associated Press.

Cauzele decesului încă nu se cunosc.

La 3 februarie, un oficial al ministerului Sănătății a anunțat că scriitorul a fost internat într-un spital din Mexico City. El a fost externat după câteva zile.

Considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, Marquez a fost diagnosticat cu cancer limfatic în urmă cu 12 ani. În timp ce se lupta cu această boală, scriitorul, căruia apropiații i se adresau cu "Gabo", a devenit suferind și de Alzheimer. Președintele columbian Juan Manuel Santos a declarat miercuri că Marquez era tratat și de pneumonie, deși în presă apăruseră anterior informații contrare.

"Un veac de singurătate și de tristețe pentru moartea celui mai mare columbian din toate timpurile", a scris joi seară pe Twitter președintele Juan Manuel Santos.

Fratele lui Gabriel Garcia Marquez, Jamie, a declarat în iulie 2012 că autorul columbian suferă de demență și nu mai scrie.

Marquez este laureat al premierului Nobel pentru cartea "Un veac de singurătate".

Criticii literari consideră că realismul magic a apărut în literatură odată cu volumul "Un veac de singurătate", a lui Gabriel Garcia Marquez, publicat în 1967. 

Descris de cititori drept cel mai popular scriitor în limba spaniolă de la Miguel de Cervantes, Marquez a atins o celebritate literară care atras comparații cu Mark Twain și Charles Dickens.

"Un veac de singurătate" a vândut peste 50 de milioane de copii în peste 25 de limbi. Activitate sa literară cuprinde titluri importante precum "Cronica unei morți anunțate" (1981) și "Dragostea în vremea holerei" (1985). Ultima sa creație literară a fost scrisă în 2004, "Povestea târfelor mele triste".

Marquez s-a născut 1927, la data de 6 martie, în satul columbian Aracataca. A fost crescut de bunicii și mătușile sale într-o cultură tropicală influențată de moștenirea locuitorilor spanioli, populația indigenă și sclavii de culoare. Bunicul său a fost un colonel în rezervă.

Legendele tărâmului său natal l-au inspirat să scrie multe dintre operele sale, inclusiv capodopera "Un veac de singurătate".

Gabriel Garcia Marquez a scris romanul după ce s-a mutat în Mexico City, în 1961. Columbianului îi plăcea să spună că a ajuns în Mexico City fără "un nume sau un ban în buzunar". 

Scriitorul a fost căsătorit cu Mercedes Barcha. Cei doi copii ai lor se numesc Rodrigo și Gonzalo.

Gabriel Garcia Marquez a studiat în primă fază dreptul, dar a renunțat în favoarea jurnalismului, despre care spunea că "este cea mai frumoasă meserie din lume", amintește AFP.

Un admirator al revoluției Cubaneze, el a devenit corespondent al agenției comuniste Prensa Latina în Bogota și New York.

Marquez a fost prieten cu Fidel Castro, care l-a numit "un bărbat cu bunătatea unui copil și un talent cosmic". Cercul lui de prieteni din Mexic îi includeau pe faimoșii scriitori mexicani Octavio Paz și Carlos Fuentes.

O prietenie l-a legat pe Marquez și de Vargas Llosa, dar aceasta s-a rupt după ce scriitorul peruvian i-a dat un pumn lui Marquez în fața unui cinematograf fin Mexico City, în 1976.

"Scriu pentru ca prietenii mei să mă placă", obișnuia să spună Gabriel Garcia Marquez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel