Scandal între cercetători. Cât de eficientă este radiografia CT în depistarea COVID-19

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

De câteva săptămâni, mai mulţi cercetători din întreaga lume afirmă că radiografiile pulmonare cu Computerul Tomograf pot depista prezenţa noului coronavirus în organism. Există, însă, la fel de multe voci care se opun. 

Pentru mulţi, testul standard rămâne cel PCR, care determină infectarea cu noul coronavirus. Cu toate astea, testele PCR nu sunt 100 la sută sigure, astfel că unii experţi au ridicat semne de întrebare cu privire la posibile diagnostice fals-pozitive. 

Ar putea, astfel, radiografiile CT să fie o alternativă? 

"Colegiul american de radiologie şi centrul pentru prevenţia şi controlul bolilor au recomandat să nu folosim radiografiile CT pentru a depista COVID-19. În China, însă, experţii au căzut de acord că CT-ul joacă un rol "vital în detectarea rapidă a bolii şi ţinerea ei sub control. Testele PCR ratează cam o treime din cazuri, ceea ce este foarte mult. CT-ul este mai sensibil, vede mai repede infectările, având un procentaj de reuşită de 90 la sută", a declarat Joseph Fraiman, medic în secţia UPU în Spitalul de Urgenţă din New Orleans, pentru medicalnewstoday.com. 

Profesor de la Harvard, argumente contra 

"Diagnosticarea rapidă este de dorit, evident, pentru că ne permite să folosim echipamente de protecţie şi să izolăm pacienţii. Şi, când vom avea şi un tratament viabil, un diagnostic rapid ne va permite să tratăm rapid. Din nefericire, testele actuale, PCR, sunt limitate de lipsa resurselor şi de posibile rezultate fals pozitive. Dar nici CT-ul nu e o soluţie. Pentru că COVID-19 are o mulţime de manifestări clinice, iar cea mai cunoscută este pneumonia. Experţii ştiu că un CT poate depista rapid pneumonia, dar înseamnă asta că poate depista şi COVID-19?", a declarat dr. Mark Hammer, profesor la Harvard Medical School. 

Un studiu publical în Jurnalul de Radiologie de Dr. Harrison Bai şi colegi de la Spitalul Xiangya din Hunan, China, încearcă să arate dacă radiologii pot face diferenţa între COVID-19 şi pneumonii virale. Însă rezultate pot fi înşelătoare. Asta pentru că studiul arată că unul dintre radiologii participanţii a reuşit să diagnosticheze ca infectaţi cu COVID-19 doar 50 la sută dintre pacienţii cu care a lucrat. Iar în al doilea rând, studiul neglijează toate celelalte boli pe care un pacient le poate avea la plămâni. 

Astfel, concluzionează medicalnewstoday.com, cele mai bune teste rămân, momentan, cele PCR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel