S-a lansat primul Studiu Național, privind implementarea ordinului de protecție

harta blank romania 2
harta blank romania 2

La un an de la adoptarea Legii 25 din 2012 (Legea 217 din 2003 revizuită) privind prevenirea și combaterea violenței în familie au fost făcute publice cifrele oficiale ale primului studiu la nivel naţional privind implementarea ordinului de protecţie pentru victimele violenței în familie.

Evenimentul de lansare a primului Studiu Național privind implementarea ordinului de protecție a avut loc vineri, 8 martie, ora 11.00, la Biblioteca Națională a României, Sala Pergament. Vineri, ora 11.00, a avut loc lansarea aceluiasi studiu la Biblioteca Astra din Sibiu, informează un comunicat  de presă al Centrului FILIA.

În urma cercetării a rezultat că în perioada mai 2012 – ianuarie 2013 instanțele din toată ţara au emis 406 ordine de protecţie pentru femeile victime ale violenței în familie. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Campanie de advocacy pentru implementarea urgentă a modificărilor din Legea 217 din 2003 Republicată, în special a ordinului de protecţie”, implementat de către Asociaţia TRANSCENA, în parteneriat cu Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul FILIA, Asociaţia FRONT, ASOCIAŢIA ANAIS, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.EG., Fundaţia SENSIBLU, Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei - ARTEMIS CLUJ și finanțat de către Open Society Foundation.

Potrivit sursei citate, în total la nivelul țării s-au înregistrate 1009 cereri de ordine de protecţie, dintre care 953 de cereri depuse de femei şi 59 de cereri depuse de bărbaţi la nivel naţional. Din totalul numărului de dosare, doar 23%, respectiv 236 de dosare au fost judecate în Camera de consiliu, așa cum prevede legea.

”În prezent există puţine situaţii statistice referitoare la fenomenul violenţei în familie. Primul pas pentru a face să funcţioneze eficient prevederile legii atât de mult aşteptate este să avem o imagine de ansamblu asupra modului în care acestea se pun în practică. Acest proiect reprezintă acest prim pas!”, a declarat Mihaela Săsărman, președinta Asociației Transcena și inițiatoarea proiectului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel