Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]

Reactoarele 3 și 4 de la CNE au rămas fără investitori privați

Elena Badea, elena_badea / 23 dec 2013 / 12:59
Cernavoda
Cernavoda

Statul, prin Nuclearelectrica, rămâne unicul acționar implicat în construcția reactoarelor 3 și 4 de la centrala din Cernavodă (CNE), după ce ultimii doi investitori privați - Companiile Enel (Italia) și ArcelorMittal - au decis să părăsească proiectul de peste 6 miliarde de euro.

„Enel Investment Holding BV și ArcelorMittal Galați SA au decis să își exercite dreptul de opțiune privind vânzarea pachetului de acțiuni de 9,15%, respectiv 6,2% deținute în EnergoNuclear SA, prin transmiterea unei notificări către acționarul majoritar, Nuclearelectrica SA”, informează Nuclearelectrica, într-un comunicat, citat de Mediafax.

Nuclearelectrica are obligația să cumpere acțiunile celor două companii în EnergoNuclear în termen de 30 zile de la primirea notificărilor, la un preț egal cu 80% din valoarea nominală a acțiunilor.

„Retragerea din proiect a Enel Investment Holding BV, în acest moment, este motivată de incompatibilitatea strategiei investiționale inițiale cu o nouă potențială structură a acționariatului, în care o altă companie decât Nuclearelectrica ar putea deține statutul de acționar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galați SA - de provocările mediului de afaceri care nu mai susţine continuarea implicării companiei în proiect”, se precizează în comunicat.

 Nuclearelectrica precizează că va continua derularea proiectului, inițiat în 2007, prin intermediul companiei EnergoNuclear, fiind în prezent implicată în negocieri pentru atragerea unui acționar majoritar în proiect.

Inițial, din compania de proiect au făcut parte Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că statul a ajuns să deţină 84,85% din compania de proiect.

Ulterior, proiectul a stagnat, întrucât Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri, însă, în prezent, se poartă negocieri cu compania chinezească CGNPC, care să deruleze lucrările.

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știriIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25