Ramona Ursu, pusă la zid în Cațavencii pentru editorialul "Violeaz-o pe mă-ta cinci minute, mă, psihopatule! Sigur o să-i placă!"

Jurnalista Ramona Ursu este pusă la zid în revista Cațavencii pentru editorialul "Violeaz-o pe mă-ta cinci minute, mă, psihopatule! Sigur o să-i placă!".

Editorialul jurnalistei a devenit viral pe internet, într-o perioadă în care internauții erau, pe bună dreptate, revoltați de cazul fetei din Vaslui violată de șapte tineri.

Chiar dacă majoritatea oamenilor au susținut editorialul Ramonei Ursu, au fost voci care au criticat-o, tocmai pentru că susținea pedepsirea violului cu viol.

În revista Cațavencii, a apărut un text care o critică pe jurnalistă pentru ideile promovate în editorial.

CITEȘTE ȘI: Gest incredibil făcut de tatăl unuia dintre violatori! - VIDEO

"Adevărul a arătat că are o raportare foarte ciudată față de lege și de modernitate, în general. Într-un text intitulat "Violeaz-o pe mă-ta cinci minute, mă, psihopatule! Sigur o să-i placă", o jurnalistă pe nume Ramona Ursu ne arată de ce e important ca ziariștii să meargă la școală și să știe pe ce lume trăiesc. Să începem cu chestia care e mai puțin gravă. Cumva, autoarea crede că există o dezbatere acum în societatea românească, dacă e bun violul sau nu. Ea are impresia că sunt niște oameni anti-viol și alții care cred că violul e bun și că el trebuie să existe în continuare. Conștiincios, Ramona Ursu și-a ocupat locul în tabăra anti-viol și a început să combată, după cum au învățat-o pe ea școala și lecturile.

Apoi, crede că violatorii din Vaslui sunt înclinați genetic să violeze, că există o rasă inferioară de vasluieni care se ocupă cu chestia asta și care trebuie să dispară, la fel ca într-o fantezie fascistă: "Am să vă vorbesc pe înţelesul vostru de progenituri degratate genetic, de golănaşi jerpeliţi veniţi din familii în care rasa umană nu mai există de multă vreme în stare pură. Nu mai există din pricina alcoolului şi a prostiei care v-au intrat, din străbuni, în sângele ăla de violatori."

De fapt, explicația pentru violuri e mult mai simplă. Ea constă în sexismul latent al societății în care trăim și care, în lumea satului, ia forme monstruoase. E vorba de același sexism, de aceeași tendință de a controla sexualitatea femeii, care o face și pe Ramona Ursu să scrie chestia asta: "Mamele voastre sunt ţaţele alea cu feţele tâmpe, urâte şi proaste ca dracu, întinse de tot satul, nu?" Tocmai atitudinea asta față de sexualitate face ca, la sate, violul nereclamat să fie la fel de comun ca mersul la prașilă. Din moment ce, pentru o femeie, sexul este mereu o chestie rușinoasă, violatorii pot fi aproape siguri că victima n-o să meargă la poliție, riscându-și reputația.

Dacă Adevărul vrea să facă o campanie anti-viol, ar trebui, în primul rând, să renunțe la chestiile care încurajează o cultură a violului. Cum sunt concepțiile astea rurale despre moralitatea sexului ocazional sau ideea că violatorii, pentru a fi pedepsiți, trebuie să fie la rândul lor violați, ca să vadă și ei cum e. În altă ordine de idei, la finalul unui text de pe Adevărul.ro despre cazul din Vaslui, găsesc următorul articol recomandat: Când fustița e mult prea scurtă... Reziști să nu tragi cu ochiul?", scrie Dan Panaet în revista Cațavencii.

Riscurile campaniei de presă în cazul fetei violate la Vaslui. Ce spune Oana Băluță

Efectele mass-media în acest context nu sunt deloc de neglijat, motiv pentru care Oana Băluță, activistă feministă, contactată de DC News, a atras atenția asupra riscurilor campaniei de presă în cazul fetei violate.

Ea a spus că violul, ca instrument de educare, de pedepsire este un derapaj moral.

"Organizațiile nonguvernamentale ori persoane care activează în sfera drepturilor femeilor o spun de ani de zile. Felul în care statul ori comunitățile tratează femeile, nu este bun. Ani de zile, violatorul era îndemnat să se însoare cu victima și să facă din ea o femeie cinstită fiindcă violul este o pată pe reputația unei femei. Mariajul era suficient pentru că înlătura pata. O perspectivă bolnavă. În fapt era și un derapaj moral și legal. Acum am deschis ușa altuia: violul cu reeducarea, violul ca învățare, violul ca un instrument de conștientizare. Încă ceva, furia nu este o explicație pentru construirea în spațiul public a acestui discurs. Nu este", a declarat Oana Băluță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel