Prognoza meteo. Vreme instabilă și fenomene extreme, anunțate în România

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit despre furtunile și tornada din județul Bihor, unde s-au înregistrat pagube substanțiale în urma evenimentelor meteo severe.

Climatologul Roxana Bojariu a comentat, luni, la Antena 3, cum se formează fenomenele meteo extreme, în special tornadele.

„Fenomenele extreme au tendința de a avea o frecvență mai ridicată și o intensitate mai mare, inclusiv când vine vorba despre aceste furtuni, cu precipitații intense, grindină, furtunile de vară.

Nu știm, acolo, dacă a fost efectiv o tornadă, dar în orice caz a fost o furtună extraordinar de puternică cu o formațiune noroasă care se rotea și avea mișcări pe verticală foarte intense și evident că aceste mișcări ale aerului, cu viteze mari, au putut să provoace pagubele.

Nu doar tornadele provoacă pagube, ci și alte formațiuni. Este adevărat că în aceste sisteme, uneori, se formează și tornade, dar nu doar aceste furtuni extraordinare generează automato tornade", a spus climatologul Roxana Bojariu.

Vreme instabilă în perioada următoare

Climatologul a anunțat vreme instabilă în perioada următoare, cu averse, însoțite de instabilitate atmosferică accentuată.

„Pentru intervalul următor, evident că vom avea instabilități în continuare, vom avea și ploi. Pentru vară, este mai dificil de făcut o estimare, pentru că, cu cât intervalul de anticipație crește, cu atât precizia estimărilor scade. Următoarele săptămâni vor aduce și ele instabilități, inclusiv furtuni de vară, pentru că, climatic vorbind, lunile mai și iunie sunt cele mai capricioase", a mai adăugat Roxana Bojariu, luni, 24 mai, la Antena 3.

VEZI ȘI: Ora la care nu ar trebui să te uiți la telefon. MARE GRIJĂ! Paul Olteanu, Arhitectul Minții: Îți afectează creierul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel