Primarii din țară refuză să dea bani pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului

Solicitarea Bisericii Ortodoxe Române către autoritățile locale din țară de a sprijini financiar construcția Catedralei Mântuirii Neamului din Capitală se lovește de refuz. 

După ce primarul orașului Târgu Mureș, Dorin Florea, a refuzat să dea bani construcția Catedralei Mântuirii Neamului, susținând în cadrul unei declarații că problema cea mai mare pe care BOR ar trebui să și-o asume este scoaterea românilor "dintr-un derapaj uriaş spre mediocritate, spre subcultură, spre lipsă de educaţie", alte două primării importante refuză să sprijine financiar acest proiect: Primăria Buzău și Primăria Timișoarei.

Întrebat, miercuri, de corespondentul Mediafax dacă Primăria Buzău va susţine financiar Catedrala Mântuirii Neamului, primarul Constantin Boşcodeală (PSD) a declarat că nu se vor aloca bani pentru acest proiect nici acum, nici în viitor, deoarece oraşul are alte priorităţi.

"Am primit o solicitare din partea Bisericii Ortodoxe Române la finele anului trecut. Tot la finalul anului trecut am aprobat o sumă pentru culte, dar această sumă merge către bisericile în construcţie din municipiul Buzău. Municipalitatea nu îşi poate permite să finanţeze decât lăcaşurile de cult de pe raza municipiului. Nici anul acesta şi cu siguranţă nici anii viitori nu vom putea aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului pentru că municipalitatea nu îşi permite acest lucru şi avem alte priorităţi", a declarat edilul municipiului Buzău.

Și Consiliul Judeţean Buzău refuză să onoreze solicitarea BOR, președintele instituției, Cristi Bîgiu, precizând că nu va fi alocată nicio sumă pentru Catedrala neamului, dar că anul trecut s-au alocat 275.000 de lei pentru diverse lucrări la Biserica Militare Pogorârea Sfântului Duh și Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

La Timișoara, primarul municipiului Nicolae Robu, a spus că nu va putea susține financiar proiectul BOR, dar că anumite sume din buget au fost alocate Catedralei Mitropolitane și câtorva biserici de diverse culte din oraș.

În bugetul municipiului Timişoara pe acest an este prevăzută suma de 12,8 milioane de lei pentru capitolul cultură, recreere şi religie, însă banii nu sunt, deocamdată, împărţiţi pe investiţii.

În schimb, în 21 ianuarie, Consiliul Judeţean Timiş a alocat 100.000 de lei, drept donaţie, pentru Catedrala Mântuirii Neamului, din bugetul judeţean pe anul 2014.

"Dacă discutăm de cei 100.000 de lei, cred că este o sumă care poate fi alocată de Consiliul Judeţean Timiş, chiar dacă, îmi pare rău că nu am putut şi nu putem să alocăm suma care a fost cerută de către Patriarhie, pentru ceea ce înseamnă Catedrala Mântuirii Neamului. Noi atât am putut, am considerat că este corect să alocăm această sumă", a declarat preşedintele CJ Timiş, Titus Bojin, precizând că Patriarhia a cerut suma de 300.000 de lei.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanţilor autorităţilor locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marţi, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administraţiei patriarhale, autorităţile de stat centrale şi locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel