Prețurile producției industriale, în creștere

Producție industrie
Producție industrie

Prețurile producției industriale au crescut, în luna februarie a anului 2013, atât față de luna precedentă, cât și față de aceeași lună a anului trecut. Evoluţia a fost influenţată de creşterea preţurilor pe piețele internă și externă.

Un comunicat remis de Institutul Național de Statistică relevă că în februarie 2013, comparativ cu ianuarie 2013, preţurile producţiei industriale din România au crescut cu 0,3%. Atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,3%.

În februarie 2013, comparativ cu februarie 2012, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 5,4%, cu 1,1 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 2,2 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Comparaţie lunară

Preţurile produselor energetice au fost determinante pentru evoluţia lunară a preţurilor producţiei industriale:

În februarie 2013, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au crescut la grupa produselor energetice (+1,6%). Pentru celelalte mari grupe industriale s-au înregistrat scăderi de preţuri; cele mai importante fiind cele ale preţurilor din industria bunurilor de capital (-0,3%), urmate de cele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,2%), industria bunurilor de uz curent (-0,2%) şi industria bunurilor intermediare (-0,1%).

Comparaţie anuală

Preţurile anuale ale bunurilor de uz curent şi cele ale produselor energetice: peste nivelul de 5,4%, estimat pentru total industrie:

În februarie 2013, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice şi la bunurile de uz curent, cu 8,4% şi, respectiv, cu 7,9%. Celelalte mari grupe industriale au înregistrat creşteri de preţ sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, preţurile bunurilor de capital au crescut cu 3,1%, în timp ce bunurile intermediare şi cele de folosinţă îndelungată au fost tranzacţionate la un preţ mai mare cu 2,8% şi respectiv cu 2,4%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel