Preţurile au scăzut în august pentru a treia lună consecutiv. Inflaţia anuală a coborât la 4,25%

Preţurile de consum au scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,25%, în apropiere de intervalul ţintit de BNR, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

alimente super marketFaţă de luna anterioară, preţurile au fost cu 0,35% mai mici, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 1,4%, iar preţurile la mărfurile nealimentare au rămas aproape neschimbate. La servicii s-a înregistrat o creştere de 0,83%.

În categoria mărfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preţuri a fost raportată la fructele proaspete, care s-au ieftinit cu peste 17% faţă de luna anterioară.

Alte reduceri importante au mai avut loc la cartofi, cu 11,5%, dar şi la alte legume şi conserve de legume, unde preţurile au coborât cu 10,6%.

La polul opus, o creştere importantă de preţuri a avut loc la ouă, care s-au scumpit cu 5,2% faţă de luna precedentă.

Preţurile la mărfurile nealimentare, printre care confecţii, încălţăminte, tutun ţigări, dar şi energie electrică şi gaze, au rămas aproape neschimbate faţă de luna anterioară.

Serviciile s-au scumpit în principal pentru transportul feroviar, cu 10,2%, apă, canal, salubritate cu 3,78%, dar şi pentru transportul urban şi interurban cu 1,29% şi, respectiv, 1,23%.

De la începutul anului, cele mai mari creşteri de preţurile au fost înregistrate de mărfurile nealimentare, care s-au scumpit cu 3,33%, urmate de cele pentru servicii, cu 1,95%. La alimente, creşterea de preţuri a fost mult mai mică, de 0,44%.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea a afirmat sâmbătă că România are o şansă istorică, de a reduce inflaţia la niveluri de sub 3% în următorii ani, scenariu posibil dacă politica monetară a BNR va fi sprijinită "în mod ferm" de politicile fiscale şi salariale.

Banca Naţională a României ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.

sursa: Mediafax

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel