Preşedintele Ungariei, la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc

Ader-Aaron
Ader-Aaron

Preşedintele Ungariei, Ader Janos, vicepremierul Semjen Zsolt şi alţi parlamentari din ţara vecină au participat, sâmbătă, în calitate de pelerini, la procesiunea religioasă de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, la manifestarea religioasã participând aproximativ 100.000 de persoane.

La procesiunea din acest an, de la Şumuleu Ciuc, cea de-a 446-a, au venit credincioşi din toate colţurile lumii. Pelerinajul de Rusaliile catolice de pe muntele Șumuleu este considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

"Am venit din Paris, am ajuns ieri şi ne-am cazat la Tuşnadul Nou şi suntem peste măsură de fericiţi. Locul acesta de pelerinaj este unul foarte important pentru toţi, fie ei români, maghiari, francezi sau de alte naţionalităţi. Cât priveşte Fecioara Maria, pentru ea am venit aici", a declarat, pentru Mediafax, un pelerin venit din Franţa.

"Am venit de la Nagykata, o localitate între Budapesta şi Szolnok. Sunt îmbrăcat în uniforma artileriştilor. Sincer, îmi este foarte cald, dar o port cu mândrie şi îmi pare rău că nu am putut aduce şi tunul ca să tragem o salvă în cinstea Fecioarei Maria", a declarat un alt pelerin venit din Ungaria.

Pentru buna desfăşurare a pelerinajului de Rusalii, Primăria Miercurea Ciuc a dispus restricţii de circulaţie de vineri până duminică.

Pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc din acest an se desfășoară sub moto-ul: "Fericită eşti tu, care ai crezut!" şi provine din Evanghelia după Luca (Luca 1,45).

Istoria pelerinajului se leagă de încercarea principelui Transilvaniei Ioan Sigismund de a impune secuilor catolici, în 1567, religia unitariană. Credincioşii catolici din zona Ciuc, Gheorgheni şi Casin s-au adunat, în sâmbata Rusaliilor, la Şumuleu Ciuc, pornind spre muntele Harghita, împotriva armatei principelui. În timp ce bărbaţii luptau cu armata lui Sigismund, femeile şi copiii s-au adunat în biserica de la Şumuleu şi s-au rugat.

Obţinând victoria, secuii şi-au împodobit steagurile cu crengi de mesteacăn şi s-au întors la Şumuleu, pentru a mulţumi Fecioarei Maria. De atunci, în fiecare an, în sâmbata Rusaliilor, credincioşii catolici se adună în cea mai mare procesiune religioasă din zonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel