Ponta: S-a ajuns la un acord privind creanța Rompetrol

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Constanța, că s-a ajuns la un acord cu Rompetrol în privinţa creanţei datorate de companie, iar una dintre investiţiile importante ar putea fi făcută la rafinăria de la Năvodari, potrivit Agerpres.

Cu Rompetrol avem un litigiu de foarte mulţi ani, un litigiu în care nimeni din partea română nu a avut curaj să ia decizii. Să negocieze şi să ia o decizie. În ceea ce mă priveşte, cu mandatul pe care mi l-am asumat, acela de a rezolva tot ce nu s-a rezolvat în ultimii 10 sau 20 de ani, am format o echipă de negociere, s-a ajuns la un acord, care înseamnă 200 de milioane pentru o parte din acţiuni şi renunţarea la litigiu, ştiţi că noi avem procese în instanţă între statul român şi Rompetrol, dar mai important decât cei 200 de milioane este obligaţia celor de la KazMunayGaz de a face un fond de investiţii de un miliard în România. Prima investiţie importantă cred că se va face tocmai în actuala rafinărie şi mai departe în terminalul de la Năvodari, de la Midia, un miliard, dincolo de 200 de milioane pentru buget. Un miliard care se investeşte în România este un lucru foarte bun şi la fel voi face pentru toate celelalte companii, care vor să investească în România, a explicat premierul Ponta, întrebat spre ce domeniu urmează să fie direcţionată prima transă din datoria Rompetrol de 200 de milioane de euro.

La 13 februarie, premierul Ponta declara că, dacă nu se va ajunge la o înţelegere între statul român şi Rompetrol în privinţa creanţei datorate de companie, o decizie a instanţei ar putea duce la noi repercusiuni.

"Este un proces pe rol. Luni, este noul termen. Oferta celor de la Rompetrol era greu acceptabilă de autorităţile române. Acum sunt negocieri. Dacă ajungem până luni la o înţelegere, cu atât mai bine. Dacă nu, decide instanţa. În funcţie de decizie, pot apărea şi alte repercusiuni. Sper că putem să ajungem la un acord benefic, atât pentru stat, cât şi pentru Rompetrol', afirma premierul.

Statul român deţine în prezent, prin Ministerul Finanţelor Publice, 44,69% din acţiunile companiei Rompetrol Rafinare după ce, în 2010, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Rompetrol a decis conversia în acţiuni a unor datorii către stat ale companiei. În Hotărârea AGA din 30 septembrie 2010, a fost aprobată majorarea capitalului social al companiei cu 1,9 miliarde lei, emiterea de noi acţiuni şi atribuirea acestora, în mod direct către stat, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel