Ponta, DNA. Bogdan Chirieac: Se crează o problemă externă gravă pentru România

Presa internațională a transmis relatări ample de la București, după ce premierul Victor Ponta a fost acuzat de către DNA într-un dosar de corupție. Ce impact are cutremurul politic declanșat vineri asupra relațiilor externe ale României? Cum vor reacționa partenerii externi? Ce se va întâmpla la Consiliul European, legat de MCV și aderarea la spațiul Schengen? Bogdan Chirieac  a făcut pentru DCNews o analiză a situației.

”Victor Ponta a avut, după Adrian Năstase, cea mai importantă componentă de politică externă pe parcursul guvernării sale, a declarat Bogdan Chirieac. În cei trei ani de mandat, a început să suplinească grava rămânere în urmă în domeniul relațiilor externe din epoca Băsescu.  Premierul Ponta a avut o evoluție bună și față de SUA și față de țări din Europa, cum ar fi Franța, Italia, Germania, dar și față de China  sau, așa cum s-a întâmplat ultima sa vizită externă, față de țări din Peninsula Arabă.  Acțiunea DNA de vineri pune sub semnul întrebării aceste deschideri importante pe care le-a reușit Victor Ponta. DNA a oferit un comunicat în engleză privind acuzațiile. Ca urmare, agențiile internaționale de presă au transmis în direct relatări, vineri, despre această premieră: o anchetă penală împotriva șefului Executivului, pentru fapte care nu ar fi fost comise în timpul mandatului și căruia i se cere demisia din funcție”, a spus Bogdan Chirieac. 

Nu e un climat de dorit pentru investitori

”În acest moment se crează o problemă externă gravă pentru România, fiindcă dl. Ponta era un partener de discuții aprecitat de prietenii externi ai țării noastre. Este de notorietate relația veche de prietenie cu fostul premier polonez, Donald Tusk,  care astăzi  este președintele Consiliului European, de exemplu. Practic, indiferent dacă demisionează sau nu premierul, diplomația românească trebuie să se concentreze, în perioada următoare, pe explicarea situației din România. Dacă citești, ca străin, știrile de la București, rezultă că toată lumea are probleme cu Justiția: ministrul de Finanțe este arestat, premierul este suspect, zeci de parlamentari au dosare penale...Nu e un climat de dorit pentru niciun investitor”, a declarat Chirieac.

Consiliu JAI, în iunie

”În luna aceasta, are loc, la Bruxelles,  Consiliul JAI, al miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne.  Acest for poate lua decizia de ridicare a MCV sau de aderarea țării noastre  la Schengen. Cred că nu va fi ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare și nici nu vom intra în Schengen cu aeroporturile, cum este numită aderarea parțială la zona de circulație liberă din Europa”,  a estimat Bogdan Chirieac.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel