Polonia a început exploatarea gazelor de șist printr-un grup energetic american

gaze-de-sist
gaze-de-sist

Polonia a început exploatarea gazelor de șist  în nordul țării, prin societatea Lane Energy, controlată de grupul american ConocoPhillips, a declarat, miercuri, adjunctul ministrului polonez al Mediului, Piotr Wozniak.

Oficialul a menționat, citat de Agerpres, că aproximativ 8.000 de metri cubi de gaze sunt extrase zilnic cu titlul ”experimental”, începând cu 21 iulie. ”Aceasta este o veste bună pentru Polonia, dar şi pentru Europa”, a apreciat Wozniak, adăugând că rezultatele ar trebui să încurajeze şi alte companii să accelereze lucrările de explorare a gazelor de şist.

Gazul de șist extras de la puțul din apropierea Lebork nu este considerat încă producție comercială, dar presa poloneză spune că aceasta este cea mai mare cantitate de gaze de șist produsă până acum în Europa.

În Polonia au fost efectuate până acum 48 de puțuri de foraj, de către aproximativ 15 companii care beneficiază de licențe pentru explorare și exploatare a gazelor de șist. Rusia încearcă să scape de dependența de gazul rus și intenționează să investească 12,5 miliarde de euro, până în 2020, pentru a exploata zăcămintele sale de gaze de șist estimate la 768 miliarde de metri cubi. Polonia consumă anual 15 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, majoritatea importați de la Moscova.

România ar putea începe și ea demersurile pentru explorarea și exploatarea gazelor de șist, grupul energetic american Chevron urmând să execute lucrări Costinești, Vama Veche și Bârlad.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel