Platforma Civică Acţiunea 2012 salută desemnarea Zilei Limbii Române pe 31 august

Platforma Civică Acţiunea 2012 salută desemnarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române şi la Bucureşti. După adoptarea Zilei Limbii Române ca sărbătoare oficială la Chişinău, iată că a venit rândul şi capitalei tuturor românilor să acorde acest statut zilei de 31 august, informează un comunicat al formațiunii.

Platforma Civică Acţiunea 2012 felicită parlamentarii din întreg spectrul politic care au susţinut adoptarea proiectului de lege privind instituirea zilei de 31 august ca zi a Limbii Române şi pe iniţiatorul acestuia, senatorul Viorel Badea.

Finalizarea procedurilor de adoptare a Zilei Limbii Române ca sărbătoare legală de către Parlamentul României reprezintă cel de-al doilea punct prevăzut în Pactul pentru Basarabia care se îndeplineşte, după numirea la conducerea Institutului Cultural Român de la Chişinău a academicianului Valeriu Matei.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 312 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi cinci abţineri, proiectul de lege care instituie ziua de 31 august drept "Ziua limbii române".

Propunerea legislativă a fost iniţiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparţinând tuturor partidelor parlamentare. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, în decembrie 2011, iar Camera este for decizional.

Proiectul legislativ prevede ca Ziua Limbii Române să fie marcată de către autorităţi şi instituţiile publice, inclusiv reprezentanţe diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel