Urmărește emisiunea live


Peste 30.000 de elevi şi preşcolari gălăţeni tremură de frig

copii galati
copii galati

Disputele politice asupra agentului termic s-au răsfrâns şi asupra a peste 30.000 de elevi şi copii de grădiniţă din judeţul Galaţi , care tremură de frig. Părinţii au luat cu asalt Inspectoratul Şcolar Judeţean şi au cerut explicaţii despre nefurnizarea agentului termic în şcoli şi grădiniţe, informează Monitorul de Galaţi.

Autor: Adrian Stroescu

„Părinţii ne-au sesizat, întrebându-ne de ce nu este căldură în şcoli. Noi nu suntem furnizori. Din păcate, situaţia lipsei de căldură afectează tot oraşul. Avem 13 şcoli care au cerut să se micşoreze durata orei de la 50 de minute la 40, alte 17 şcoli unde avem temperatura între 15 şi 18 grade dar şi alte 18 unităţi de învăţământ unde temperatura e între 10 şi 25 de grade. Sindicatul ne cere întreruperea cursurilor unde nu se furnizează agent termic”, a precizat Doru Resmeriţă, inspectorul şcolar general.

În grădiniţe şi şcoli se învaţă ca înainte de '89

Stana Papuc este educatoare la Grădiniţa 43, unde copiii stau la 10 grade Celsius, îmbrăcaţi, având căciuli şi geci pe ei. Se încălzesc suflând în palme şi, ce e mai trist, trebuie să se dezbrace ca să se culce la prânz la aceleaşi temperaturi. Normal că mulţi au răcit. „Avem 27 de copii în grupă dar doar 12 sunt aici, restul sunt răciţi sau i-au ţinut părinţii acasă. Alţi părinţi nu îşi permit să ţină copiii acasă, că au serviciu. E tare greu fără căldură. Nici pe vremurile de tristă amintire nu era aşa”, spunea Stana Papuc, care de 33 de ani lucrează în învăţământ, dar niciodată nu a prins aşa vremuri. Geanina Popa, directoarea grădiniţei, spune că nu se pot suspenda cursurile deoarece părinţii nu ar avea unde să îşi lase copiii.

Şi în şcoli e la fel

„Dacă vorbiţi şi râdeţi credeţi că ne încălzim?”, spunea Mirela Cernat, directoarea Şcolii 40 din Galaţi, unde, la fel, puştii de clasa I stau îmbrăcaţi sau aleargă să se încălzească.

„Au răcit mulţi, nici eu nu mă simt foarte bine. E frig, prea frig pentru ei. Se mai aleargă ei, mai vorbesc şi mai râd. Aşa ne mai încălzim. Dacă nu dau drumul la căldură, atunci voi ruga părinţii să aducă calorifere sau aeroterme. Altă soluţie nu văd. Degeaba reducem programul, că ori stau 50 de minute ori stau 40, tot la fel e”, spunea Mirela Cernat.

SIP: „Când doi se ceartă, elevii tremură de frig”

Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi este profund îngrijorat de condiţiile în care copiii şi cadre didactice sunt nevoiţi să-şi desfăşoare de ceva vreme orele de curs şi de numărul mare de îmbolnăviri cauzate de frigul din şcoli. Prin intermendiul unui comunicat, solicită Inspectoratului Şcolar Judeţean „să suspende cursurile în situaţia în care cei responsabili pentru furnizarea agentului termic nu vor asigura căldura în şcoli începând cu 1 noiembrie, aşa cum au promis în Comisia de dialog social desfăşurată miercuri 26 octombrie 2011. Asta se întâmplă pentru că disputa politică dusă la limita absurdului de conducerile celor două societăţi ce asigură agentul termic pare să nu aibă nici soluţie şi nici sfârşit”.

„Cerem Consiliului Local, conducerii partidelor politice, să intervină în această dispută, spunând STOP unei atitudini condamnabile ce induce un evident dispreţ faţă de beneficiari. Întrucât condiţiile de muncă nu permit desfăşurarea normală a activităţii, atenţionăm Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Consiliul Local de posibilitatea întreruperii cursurilor fără a recupera orele pierdute. Sperăm că situaţia se va remedia rapid iar cei ce iau decizii vor înlătura cât mai repede circumstanţele ce au avut drept consecinţă existenţa unor unităţi de învăţământ neîncălzite, ca în vremea dictaturii ceauşiste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel