EXCLUSIV  Peisaje distruse de deşeuri în România. Dana Crîznic (Hidroelectrica): Problema principală e că principiul 'poluatorul plăteşte' nu este aplicat cu adevărat

Foto: Marta Ortigosa - Pexels
Foto: Marta Ortigosa - Pexels

Dana Crîznic, manager Departament SSM, Mediu, Situații de Urgență în cadrul Hidroelectrica atrage atenţia asupra faptului că principiul 'poluatorul plăteşte' nu e aplicat cum trebuie în România.

"Apariţia acestui sistem de garanţie-returnare, pentru noi înseamnă o mică speranţă că aceste cantităţi de deşeuri se vor reduce din râurile noastre şi vor apărea în depozite sau în sistemul de reciclare a acestora, astfel încât să avem ape mult mai curate şi aducătoare de beneficii pentru toată lumea: apă potabilă, irigaţii, energie electrică. Apa este o materie primă importantă în multe domenii.

Problema principală cu care ne-am confruntat e că principiul poluatorul plăteşte nu este aplicat cu adevărat. Toată aceste deşeuri pe care nu le generăm noi, Hidroelectrica, ajung în aceste lacuri gestionate de noi, iar Hidroelectrica depune aceste eforturi să le colecteze, să le transporte, să le depoziteze în condiţii reglementate. Peste asta, ne trezim că vine şi Garda de Mediu şi ne mai şi amendează, că nu întotdeauna suntem destul de prompţi în a curăţa luciul de apă.

E foarte important că din punct de vedere turistic, vizual, foarte mulţi trec pe malurile lacurilor, ale râurilor, să vezi deşeurile care plutesc pe lac, e neplăcut şi duce la un sentiment de frustrare când vezi frumuseţea aceea de peisaj distrusă. Dar noi, Hidroelectrica nu avem posibilitatea de a acţiona în timp real absolut peste tot.

Vă dau un exemplu: lacul Izvorul Muntelui care ştim cu toţii cât este de frumos. Are o suprafaţă de peste 3.200 de hectare. Nu e posibil ca în fiecare minut să fie cineva acolo şi să strângă. Evident că acţionăm permanent şi facem eforturi susţinute, dar acest principiul poluatorul plăteşte care ajunge ca noi să plătim pentru el, nu este aplicat şi nu ni se pare corect", a declarat Dana Crîznic în cadrul dezbaterii online ‘România și legislația europeană de mediu’, organizată de către DC News Media Group.   

"Această dezbatere ne dă speranţă că în viitor lucrurile vor fi mult mai bune. Hidroelectrica este una dintre companiile foarte afectate de această poluare masivă cu materiale plastice din râuri. Suntem una dintre companiile care gestionează instalaţiile de producere a energiei şi ne confruntăm de foarte mulţi ani cu această poluare a râurilor cu deşeuri de toate felurile", a mai declarat Dana Crîznic.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel