ONG-urile reclamă lui Ponta atacul asupra șefului CNCD

Un grup de ONG-uri, membre ale Coaliţiei Antidiscriminare din România, i-a semnalat premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisă, că preşedintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a "fost atacat stradal" miercuri, în Centrul Capitalei, semnatarii solicitând garantarea integrităţii fizice și demararea unei investigații. Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au precizat că Csaba Asztalos nu a depus, până vineri, la ora 16.00, vreo plângere în acest sens.

Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice – ECPI, Institutul pentru Politici Publice – IPP, Fundaţia ACCEPT, Media Monitoring Agency/Agenţia de Monitorizare a Presei, Roma Education Fund, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului – MCA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate - CPE sunt ONG-urile care i-au semnalat premierului Ponta incidentul, informează Mediafax.

Semnatarele scrisorii deschise și-au exprimat "profunda îngrijorare cu privire la atacurile mediatice îndreptate împotriva instituţiei Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) respectiv a celor psihologice şi fizice dar şi mediatice" la adresa preşedintelui acestei instituţii, Csaba Asztalos.

"Miercuri, 10 octombrie a.c., preşedintele CNCD a fost atacat stradal, în centrul Capitalei, de un grup format din patru persoane. Acest atac a avut loc la doar câteva zile după exprimarea unor poziţii publice ale instituţiei pe care o reprezintă domnul Csaba Asztalos privitor la derapajele rasiste înregistrate la nivelul clubului de fotbal Steaua. Considerăm acest atac drept inacceptabil şi cu serioase efecte negative asupra instituţiilor ce protejează drepturile omului în România, având în vedere că, cel mai probabil, motivaţia care a stat la bază comiterii acestuia se află în directă legătură cu mandatul, rolul şi hotărârile luate de Colegiul Director al CNCD", precizează documentul citat.

După cum scrie în comunicat, "Reprezentanţi ai Colegiului Director al CNCD au fost constant interpelaţi şi intimidaţi în timp ce aceştia gestionau cazurile unor politicieni, miniştri în exerciţiu inclusiv Preşedinte de Stat, reprezentanţi ai cluburilor de fotbal din România ce erau acuzaţi de discriminare. Acest tip de intervenţii inacceptabile asupra unei instituţii publice autonome au condus, gradual, la crearea de mentalităţi şi atitudini ostile atât împotrivă legislaţiei, cât şi a celor mandataţi să pună legea antidiscriminare în aplicare şi au făcut posibil atacul fizic asupra Preşedintelui CNCD, în plin spaţiu public", se arată în scrisoare.

Semnatarii documentului amintesc că, în prealabil, clubul Steaua fusese sancţionat pentru acte de discriminare, pe baza legislaţiei existenţe, CNCD anunţând public anchetarea, în parteneriat cu UEFA, a incidentelor repetate de tip rasist.

"În 9 octombrie, finanţatorul Clubului Steaua, domnul George Becali, l-a desemnat şi incriminat public pe domnul Asztalos, pe mai multe canale media, că fiind «nebunul acela de la Consiliul Naţional de la Combaterea Discriminarii care instrumentează cazuri de discriminare şi rasism pentru a prejudicia clubul Steaua». În aceaşi perioadă, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, l-a acuzat public pe reprezentantul CNCD de învrăjbirea românilor împotriva maghiarilor, cerând sancţionarea acestuia. Solicităm Guvernului României să contribuie la punerea în aplicare a Declaration on Human Rights Defenders adoptată la 9 decembrie 1998 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite astfel permiţând protecţia împotrivă violenţei, ameninţărilor, retalierilor şi intimidărilor pe criteriul urii rasiale, etnice ori pe orice alt criteriu similar în cazul exerciţiului legitim al unui demnitar de stat specializat", se arată în scrisoare.

Având în vedere cele semnalate, ONG-urile care semnează scrisoarea cer "condamnarea publică neîntârziată a actului de intimidare şi violentă comis asupra reprezentantului Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, demnitar cu rang de Ministru Secretar de Stat", "luarea de măsuri de garantare a integrităţii fizice a Preşedintelui CNCD şi, în caz de nevoie, a celorlalţi membri ai Colegiului Director, pentru a-şi putea desfăşura mandatul profesional fără ingerinţe, presiuni, hartuire sau vătămare", "demarerea unei investigaţii, prin intermediului autorităţii competenţe de resort, care să permită identificarea şi aducerea în faţă justiţiei a agresorilor şi grupului din care aceştia fac parte", "pregătirea autorităţilor însărcinate cu asigurarea ordinii publice şi siguranţei cetăţeanului pentru înţelegerea şi aplicarea adecvată a legislaţiei privind infracţiunile motivate de ură din România".

Miercuri, Gigi Becali, a afirmat că este de acord cu propunerea LFP, Dumitru Dragomir, de a-l schimba pe Asztalos Csaba Ferenc de la preşedinţia CNCD, pentru că este împotriva românilor. "Sunt de acord (n.r. cu schimbarea lui Asztalos). Ăsta trebuie dat afară şi trebuie pus în locul lui un ţigan, care nu este împotriva românilor. El e ungur şi toată echipa lui de unguri e la discriminare. Să pună un ţigan şi cu o echipă de ţigani. Eu vreau ţigan în locul lui. Bate câmpii şi nici nu ştie definiţia la xenofobie, homofobie şi rasism. Orice definiţie la aceste lucruri începe cu «ură împotriva». M-a amendat odată că de ce am spus că este ungur. Ce trebuia să spun că este animal? Dacă spuneam că e român, e jignire? E diferenţă între ură şi a-ţi spune o părere. Dacă spun că ne-au furat cu arbitrii pentru că sunt unguri, nu e ură. Eu nu am ură faţă de niciun om chiar dacă este negru, ungur, homosexual, eu îl iubesc la fel. Dacă e negru, îi spun că e negru şi îl iubesc ca pe un alb. Poate să spună Asztalos ce vrea el, că nu o să-mi fie frică să vorbesc. El ne face nouă probleme. Nu există discriminare în România", a declarat Becali la GspTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel