Octombrie cu temperaturi de vară. Elena Mateescu, director ANM: Avem o toamnă a extremelor. Temperaturi de până la 28 de grade până la mijlocul săptămânii

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ce vară e toamna asta!

Directorul Agenţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, ne spune cât va mai ţine acest episod de toamnă caldă şi când se estimează că vom reveni la valori normale: "Săptămâna 24-31 octombrie ca fi caracterizată de o vreme mai caldă decât de obicei. Debutul săptămânii va fi caracterizat, în special, de temperaturi care, în partea de sud şi sud-est a ţării vor depăşi 27 de grade, posibil local, în extremităţi, chiar 28 de grade Celsius. Iată cu 3 grade peste ceea ce ar înseamna pragul unei zile de vară în ţara noastră, adică 25 de grade.

Vorbim de la mijlocul săptămânii de temperaturi uşor în scădere, dar acestea rămân în continuare apropiate de 24-25 de grade, ceea ce înseamnă că ultima decadă a lunii octombrie va fi sub semnul unei perioade mult mai calde decât ceea ce ar fi normal şi acest lucru pare să rămână de interes şi pentru cel puţin prima jumătate a lunii noiembrie, când ne aşteptăm ca şi săptămâna 31 octombrie - 7 noiembrie şi 7+14 noiembrie să înregistreze acelaşi semnal în ceea ce priveşte regimul de temperaturi medii, cu abateri termice pozitive în cea mai mare parte a ţării şi un semnal pentru deficit de precipitaţii".

Toamnă atipică

Putem vorbi, cu siguranţă, de o toamnă a extremelor. Vineri, 21 octombrie, a fost cea mai rece dimineaţă de când se fac măsurători, iar la doar câteva zile diferenţă avem temperaturi foarte ridicate de până la 28 de grade. "Într-adevăr, vorbim de un an şi acum, iată, de o toamnă a extremelor meteorologice. Anul 2022 a fost caracterizat, în fiecare lună, de alternanţe de perioade mult mai călduroase urmate de zile mai reci, în care fiecare anotimp a adus recorduri în ceea ce priveşte regimul de temperaturi sau cel de precipitaţii. Şi iată că nici toamna 2022 nu face excepţie. Dacă este să comparăm ceea ce s-a întâmplat de la începutul lunii şi până în prezent, vorbim de o lună octombrie mult mai caldă decât ceea ce ar trebui să avem în ţara noastră, deoarece abaterile termice sunt semnificative şi depăşesc 2 grade la acest moment” a mai spus directorul ANM.

Vremea în noiembrie 2022. Prognoza meteo ANM

Prognoza meteo a lunii noiembrie arată că va fi o ultimă lună de toamnă caldă, cu precipitații puține. În toate cele patru săptămâni vizate de estimarea meteorologică, în intervalul 24 octombrie - 21 noiembrie, meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât cele specifice perioadei. 

Vremea. Prognoza meteo 24 - 31 octombrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în vest, sud-vest și la munte.

Vremea. Prognoza meteo 31 octombrie - 7 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice.

Vremea. Prognoza meteo 7 - 14 noiembrie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.

Vremea. Prognoza meteo 14 - 21 noiembrie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință spre deficit, în cea mai mare parte a țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel