O veste îi înfioară pe bancherii din România, dar îi bucură pe datornici

restante_credite
restante_credite

La începutul acestui an, populația și firmele aveau restanțe la bănci în total peste 5 miliarde de lei, atât în credite la lei, cât și la cele în valută. Dar există posibilitatea ca datornicii la bănci și la utilități să fie scutiți de datorii pentru doi ani.

Potrivit România TV, deputatul PSD Bogdan Diaconu este iniţiator al unui proiect de lege, a cărui eventuală adoptare va da fiori bancherilor. Este vorba despre un proiect de lege privind moratoriul executării silite a datornicilor la creditele ipotecare pe o perioadă de doi ani. De aceeaşi facilitate ar putea beneficia şi cei cu datorii mari la utilităţi, urmând ca după trecerea celor doi ani, achitarea datoriilor să se reia din situaţia în care era la momentul aplicării moratoriului.

În expunerea de motive, Diaconu își argumentează inițiativa: "În condiţiile scăderii nivelului de trai al populaţiei, imposibilitatea achitării creditelor restante, în special a celor ipotecare sau a facturilor la utilităţi va duce la evacuarea silită din locuinţe a zeci de mii de cetăţeni români care se vor trezi aruncaţi în stradă cu familiile lor".

Cine sunt beneficiarii scutirii de datorii

În cazul în care legea va fi adoptată, de perioada de grația vor beneficia doar cei care îndeplinesc o serie de condiții:

-veniturile familiei care urmează să fie evacuate să nu depăşească cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie;

-debitorul să fie singurul întreţinător al familiei;

-cel puţin un membru al familiei să sufere de un handicap;

-familia să nu aibă în posesie bunuri sau conturi bancare care să poată acoperi cuantumul datoriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel