Noul împrumut de la FMI poate fi de 5-6 miliarde de euro, dar poate creşte și la 8 miliarde

fmi
fmi

Suma luată în calcul în prezent de autorităţile române pentru noul acord cu FMI este de circa 5-6 miliarde euro, dar valoarea ar putea creşte până la 8 miliarde euro, în funcţie de nevoia de finanţare, care va fi stabilită definitiv în martie 2011.

Suma va fi pusă la dispoziţia României sub forma unui acord de tip preventiv şi va fi accesată doar în caz de urgenţă. Statul va plăti însă instituţiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an indiferent dacă banii vor fi sau nu folosiţi. În ceea ce priveşte încheierea unui nou acord cu Comisia Europeană (CE), autorităţile române şi reprezentanţii executivului UE nu au stabilit încă dacă România va primi un împrumut sau va fi pusă la dispoziţie o linie de finanţare similară cu cea de la FMI.

Potrivit surselor guvernamentale citate de Mediafax, autorităţilor române înclină spre un împrumut de la CE, întrucât finanţarea bugetului ar fi mult mai ieftină decât în condiţiile accesării unor împrumuturi directe de pe pieţele externe. De altfel, CE nu dispune de un mecanism similar acordurilor FMI de tip preventiv, dar cutuma celor două instituţii este de a practica înţelegeri de acelaţi tip în acordurile comune. Valoarea împrumutului ar urma să fie mai mică decât cea acordată de CE în acordul actual, de 5 miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel