Năstase: Asistăm la reconfigurarea ordinii mondiale

Fostul premier Adrian Năstase atage atenția asupra greșelii de a lăsa piețele libere în funcționarea lor și subliniază că asistăm la reconfigurarea ordinii mondiale. 

”Efectele crizei financiare din 2008, începută în SUA, dar care s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume, a marcat sfârșitul unei ere politice, cu efecte economice majore, și începerea alteia, noi.” a început fostul premier, pe blog. 

El subliniază: ”Costurile crizei au fost suportate de către cetățeni prin intermediul bugetelor publice, în condițiile în care statele au intervenit prin bugete pentru salvarea sistemelor bancare. În acest mod, s-a declanșat o altă criză, subsidiară, a datoriilor publice, care a cuprins multe dintre state, inclusiv din rândul celor dezvoltate. Suportarea de către cetățeni a costurilor crizei a creat mari nemulțumiri și tensiuni sociale în țările în care criza a avut manifestări și consecințe mai puternice: SUA, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Olanda, Anglia, Franța etc”.

Totodată, precizează că costurile sociale au venit din cauză că piețele au fost lăsate libere în funcționarea lor. 

”Asistăm deci la reconfigurarea ordinii mondiale, care va fi bazată, probabil, pe mai mult protecționism, concretizat în politici economice naționale mai intense și pe reguli mai stricte, orientate spre reducerea decalajelor sociale. Pare ca aceste lucruri incep sa se intample si la noi. Era si timpul...” conchide Adrian Năstase. 

Vezi aici mai mult

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel