Moscova găzduiește summit-ul țărilor exportatoare de gaze naturale

PR20130701192719
PR20130701192719

Summit-ul țărilor exportatoare de gaze naturale a avut loc la Moscova în data de 1 iulie. Subiectul principal este situația resurselor energetice pe piața mondiala. Președintele rus Vladimir Putin a exprimat îngrijorarea în ce privește faptul că s-au făcut modificări în legislația unor state europene cu scopul de a impune țărilor exportatoare de gaz clauze dezavantajoase, conform 1tv.ru.

Autor: Silvestru Tatiana

În ciuda diferențelor atât între țări cât și între perspectivele acestora asupra pieței, conform aceleiași surse, statele exportatoare de gaz s-au întâlnit pentru a opune rezistență țărilor consumatoare, care au format alianțe pentru a impune propriile norme exportatorilor. Astfel a început în capitala Rusiei al doilea summit în cadrul căruia participă liderii țărilor care dețin 70% din resusele modiale de gaze naturale. Statele participante sunt: Algeria, Bolivia, Venezuela, Egipt, Iran, Qatar, Libia, Nigeria, Rusia, Guineea Ecuatorială, Oman, Emiratele Arabe Unite și Trinidad & Tobago.

Vladimir Putin a declarat că, în cinci ani, organizația a devenit mai puternică, dar meținerea acestui statut devine o misiune din ce în ce mai greu de îndeplinit datorită presiunilor exercitate de țările consumatoare.

"În primul rând vorbim despre încercarea de a impune condiții, inacceptabile economic, pentru statele exportatore de gaze naturale. Din păcate, adepții acestei politici nu realizează că negarea normelor de bază a contractelor pe termen lung, nu numai ca va produce daune tărilor exportatoare, ci va pune în pericol securitatea energetică a țărilor beneficiare" a afirmat președintele rus.

Pentru a finanța proiecte majore pe întregul lanț de producție, ar trebui să susținem conexiunea între prețurile pentru  gaz și petrol. Doar în acest mod, putem obține prețuri corecte, pentru a satisface țările care dispun de acest tip de resurse. Și noi, datorită puterii economice pe care o deținem, putem realiza acest lucru!” a declarat președintele Venezuelei, Nicolás Maduro.

Un discurs sincer a ținut președintele Boliviei, Evo Morales despre poporul care a recăpătat dreptul asupra resurselor țării, și a menționat presiunile încă exercitate asupra statului pe care îl conduce.

„ Din cele mai vechi timpuri până astazi, țara mea întampină situații în care resursele pe care le deținem sunt furate, acum, suntem pregătiți, să folosim aceste resurse pentru a soluționa problemele sociale. Țările mici, asemeni Boliviei au nevoie de susținerea noastră în ce privește tehnologia, și descoperirile științifice„  a afirmat Evo Morales.

Asfel participanții summit-ului pentru resursele de gaze naturale sunt foarte motivați. În cadrul întrunirii, a fost discutat în primul rând principiul corectitudinii, echilibrului între interesele producătorilor, exportatorilor și intermediarilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel