Moody's a înrăutățit perspectiva Germaniei, Olandei şi Luxemburgului

Moodys
Moodys

Moody's a modificat perspectiva ratingurilor de top "Aaa" ale Germaniei, Olandei şi Luxemburgului de la "stabilă" la "negativă", din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro, situație în care Finlanda rămâne, astfel singurul stat din zona euro cu perspectivă "stabilă" asociată ratingului maxim, potrivit Bloomberg.

Cele patru state au rămas singurele ţări din uniunea monetară ale căror calificative triplu-A nu au fost retrase încă de cele trei mari agenţii de rating, Standard & Poor,s Moody's şi Fitch.

Printre motivele enunţate marţi de Moody's se numără riscul că Grecia ar putea ieşi din zona euro şi posibilitatea tot mai ridicată ca statele zonei euro să fie nevoite să sprijine financiar ţări cu economii mari, precum Spania şi Italia.

"Luând în calcul capacitatea mai ridicată de absorbţie a costurilor asociate acestui sprijin, povara va reveni în cea mai mare măsură statelor membre cu cele mai ridicate ratinguri, pentru a conserva zona euro în forma actuală", apreciază Moody's într-un comunicat, făcând referire la Germania, Olanda şi Luxemburg.

Pieţele europene au manifestat luni o nouă rundă de turbulenţe, după ce o primă administraţie regională din Spania a solicitat asistenţă financiară de la guvernul central, iar Madridul şi Roma au reintrodus interdicţia pe "short selling" - tranzacţiile "în lipsă" cu acţiuni, prin care speculatorii pariază pe scăderea cotaţiilor, potrivit Mediafax

Costurile de finanţare ale Spaniei au atins noi recorduri, din cauza temerilor că ajutoarele care vor fi acordate de guvernul central autorităţilor regionale vor pune presiune pe deficit şi pe datoria publică a ţării.

Bursele asiatice sunt în scădere cu 0,3% marţi dimineaţă, după ce au pierdut luni 2,1%, iar randamentul mediu al obligaţiunilor guvernamentale australiene cu maturitatea la 15 ani a atins pe piaţa secundară minimul ultimilor 15 ani, investitorii căutând active percepute drept sigure.

Euro a atins luni un minim al ultimilor 11 ani faţă de yenul japonez şi se tranzacţionează la cel mai redus nivel din ultimii doi ani faţă de dolar.

Investitorii încearcă să-şi plaseze banii în siguranţă, cele mai căutate active fiind obligaţiunile guvernamentale cu rating de top din afara zonei euro, precum cele ale Australiei şi Canadei, potrivit analiştilor UBS.

Costurile de finanţare ale Germaniei cu scadenţa la 10 ani se plasau luni la 1,18%, faţă de 1,83% la începutul anului, iar obligaţiunile Olandei cu maturitate similară oferă un randament de 1,63%. Luxemburgul se împrumută pe 10 ani la 1,71%.

Oficialii FMI, CE şi BCE au ajuns marţi în Grecia pentru evaluarea acordului de finanţare externă de 130 miliarde euro, convenit la începutul acestui an în prelungirea programului de 110 miliarde euro derulat din 2010, deși ministrul german al Economiei, Philipp Roesler, s-a declarat recent "foarte sceptic" că guvernele zonei euro vor mai putea salva statul elen de la faliment, posibila ieşire a Greciei din uniunea monetară revenind în atenţia pieţelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel