Monseniorul Vladimir Ghika, sfântul îngropat fără cruce, beatificat ca martir

1364486037vladimir ghika foto
1364486037vladimir ghika foto

Primul preot român care a slujit atât în rit catolic, cât şi în cel ortodox, un preot care a murit de frig şi de foame într-o închisoare comunistă, monseniorul Vladimir Ghika, va fi beatificat ca martir în România de Biserica Catolică pe 31 august. 

Sfinţenia Monseniorului VLADIMIR GHIKA "ne oferă un nou exemplu important al unei vieţi trăite pentru biserică şi credinţă", a declarat IPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, preşedinte al Conferinţei Episcopilor din România, scrie National Catholic Reporter.

După instaurarea regimului comunist, episcopii greco-catolici şi mulţi preoţi au fost arestaţi. Bolșevicii se temeau cel mai mult de ceea ce nu puteau controla: de puterea credinței. Monseniorul Ghika era conştient că persecuţiile aveau să fie din ce în ce mai dure. Deşi putea să plece cu trenul regal în anul 1948, a ales să rămână. Credincioșii aveau mai mult ca niciodată nevoie de el.

Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, va prezida la 31 august liturghia de beatificare în centrul expoziţional Romexpo din Bucureşti.

Cel mai important eveniment, după vizita Papei Ioan Paul al II-lea

"După vizita Papei Paul în România, asistăm la cel mai important eveniment, respectiv beatificarea unui prinţ, preot şi martir. În 1902, el a intrat în comun cu biserica catolică, iar 20 de ani mai târziu a fost hirotonit preot la arhidieceza din Paris. Beatificarea este recunoaşterea martiriului său", a spus preotul Francisc Doboş.

Preoții spun că a fost foarte dificil să obţină documentele legate de viaţa monseniorului Ghika, astfel că abia în 2003 au putut fi trimise la Roma toate actele în vederea beatificării. Timp de 10 ani, respectiv până în 2013 s-a analizat dosarul de beatificare. Papa Francisc a autorizat apoi publicarea decretelor prin care Vladimir Ghika este recunoscut martir şi se poate celebra beatificarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel