Mesajul CE. Nicolicea (PSD): "Nu am observat absolut niciun fel de critică"

Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea

Eugen Nicolicea (PSD) consideră că poziţia CE nu se referă la activitatea imediat apropiată, fără să observe absolut niciun fel de critică.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, a declarat, miercuri, că afirmaţiile din poziţia exprimată în cursul zilei de înalţii oficiali ai Comisiei Europene nu se referă la activitatea imediat apropiată de modificare a Legilor Justiţiei, iar acestea nu cuprind, în opinia sa, 'absolut niciun fel de critică'.

'După cum ştiţi, domnul Timmermans s-a mai pronunţat în noiembrie anul trecut, înainte de a se da ultimul raport pe anul trecut, şi ceea ce spune acum este vorba de activitatea trecută, din anul precedent. Deci nu se referă la activitatea imediat apropiată. Din ceea ce a spus acolo, în primul rând, nu am observat absolut niciun fel critică, ci doar manifestarea unei îngrijorări ca progresele realizate să nu fie reversibile. Adică ce am făcut să nu stricăm', a explicat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, deputatul Nicolicea, care este şi membru în comisia specială a Parlamentului pentru Legile Justiţiei.

La sfârşit vor analiza rezultatul

El a adăugat că în activitatea de la Parlament privind modificarea Legilor Justiţiei s-a ţinut cont deja de recomandările făcute anterior de Comisia de la Veneţia. Nicolicea a argumentat şi că în poziţia de miercuri a oficialilor Comisiei Europene nu se indică să fie cerut un nou aviz de la Comisia de la Veneţia.

'Având în vedere că ni se spune că la sfârşit vor analiza rezultatul, aşteptăm să analizeze rezultatul. Pentru că din ceea ce s-a realizat recomandările erau îndeplinite în totalitate. Şi anume, atenţie, să ţinem cont de avizul Comisiei de la Veneţia, adică mai precis de recomandările făcute anterior, nu să cerem un nou aviz. Ştiţi că Comisia de la Veneţia a făcut nişte recomandări de care noi am ţinut cont. Când ţii cont de nişte recomandări existente, nu mai întrebi încă o dată dacă nu ai cumva alte recomandări sau ţi-ai schimbat atitudinea', a spus deputatul PSD.

Transparenţa, asigurată

Totodată, el s-a referit la poziţia Comisiei Europene privind asigurarea transparenţei, arătând că acest lucru a fost realizat prin faptul că dezbaterile din Parlament au fost transmise şi live de către televiziuni. Preşedintele Comisiei juridice a Camerei a menţionat şi că este mai greu de realizat recomandarea oficialilor europeni privind obţinerea unui consens cât mai larg privind calea de urmat în privinţa modificării Legilor Justiţiei.

'Niciun Parlament nu poate să realizeze pe o astfel de temă un consens', a susţinut Nicolicea. Deputatul social-democrat a menţionat că este de acord cu punctul exprimat de oficialii de la Bruxelles privind o colaborare între Comisia Europeană şi Parlament în legătură cu acest subiect. El a adăugat că până acum punctele de vedere ale Comisiei Europene erau fundamentate pe observaţiile unor 'trimişi de acolo cam slab pregătiţi, care stăteau la discuţii o jumătate de oră, cu ochii pe ceas, şi apoi plecau la aeroport şi scriau cam ce credeau ei că au văzut prin presă'.

Comisia Europeană a transmis miercuri că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi cere Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din Justiţie.

[citeste si]


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23