Este interzisă scrierea diagnosticului pe scutiri sau alte documente ne-medicale

Medicii vor fi atenționați să elimine diagnosticul "infecția cu HIV" din adeverințele medicale solicitate de persoanele infectate, a anunțat Ministerul Sănătăţii (MS) într-un comunicat de presă, după ce CNCD a sancţionat instituţia pentru tratament discriminatoriu aplicat acestor persoane, informează Mediafax.

Ministerul Sănătății a precizat că a luat act de avertismentul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), privind întocmirea necorespunzătoare a adeverinţelor pentru instituţiile non-medicale, necesare pacienţilor infectaţi cu HIV, şi că această sancţiune este justificată, drept pentru care a anunțat că va face toate demersurile de atenţionare a medicilor în acest sens.

Potrivit documentului citat, reprezentanții ministerului notează că "este responsabilitatea fiecărui cadru medical să protejeze pancienţii şi să păstreze confidenţialitatea afecţiunilor de care aceştia suferă". În acest context, MS informează că va face "toate demersurile pentru atenţionarea medicilor de a elimina diagnosticul «infecţie cu HIV» din adeverinţele medicale solicitate de persoanele infectate, ca documente necesare pentru diverse ocazii (înscriere la şcoală, angajare, înscriere la cursuri de formare profesională etc)".

Prin urmare, Ministerul Sănătății va transmite către unităţile sanitare o circulară de avertisment pentru medicii prescriptori.

Anunțul instituției survine, după ce CNCD a sancţionat cu avertisment Ministerul Sănătăţii pentru aplicarea unui tratament diferenţiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV, ceea ce duce la încălcări grave ale dreptului la sănătate. în urma unei sesizări a Asociație Române Anti-Sida (ARAS).

Aceasta, cu sprijinul UNOPA (Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) şi APADOR-CH, au semnalat la CNDC că medicii notează diagnosticul "infecţie cu HIV" pe adeverinţele medicale pentru instituţiile non-medicale care solicită acest document pentru înscrierea la şcoală, angajare, înscriere la cursuri de formare profesională, şomaj, scutirea de la orele de educaţie fizică etc.

"Această obligaţie a medicilor, determinată de rubricile adeverinţei, intră în contradicţie cu datoria lor de a respecta drepturile pacientului, inclusiv cu cea de a păstra secretul profesional", s-a arătat într-un comunicat al organizaţiilor.

CNDC, prin Hotărârea 479/12 noiembrie 2012, a sancţionat cu avertisment Ministerul Sănătăţii pentru tratament diferenţiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV, fapt ce determină încălcări grave ale dreptului la sănătate, la îngrijire medicală, la securitate socială şi la servicii sociale, precum şi dreptul la demnitatea personală a persoanelor infectate HIV.

Potrivit sursei citate, deși Ministerul Sănătății își luase angajamentul că va trimite o circulară prin care îi va informa pe medici că acest diagnostic nu trebuie notat pe aceste adeverinţe, această promisiune nu a fost onorată..

"Drept urmare, CNCD a constatat existenţa unui tratament diferenţiat, discriminatoriu potrivit art. 2, alin. 3 şi 4 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, sancţionând cu avertisment Ministerul Sănătăţii, însoţit de recomandarea de a remedia situaţia", a precizat ARAS.

Managerul de proiect de la ARAS, Liana Velica, consideră că decizia este importantă pentru toţi pacienţii din România, nu numai pentru cei care trăiesc cu HIV.

"Adeverinţele medicale destinate angajatorilor şi altor instituţii non-medicale trebuie să re refere doar la capacitatea de muncă / instruire în colectivitate. De peste 20 de ani, spunem că însănătoşirea sistemului sanitar nu ţine doar de bani, ci şi de aplicarea legii drepturilor pacientului", a declarat managerul de proiect ARAS, Liana Velica.

În același context, directorul executiv UNOPA, Iulian Petre, speră ca, în urma acestei sancţiuni, Ministerul Sănătăţii să facă demersurile necesare pentru ca acest tratament discriminatoriu să fie eliminat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel