MCSI: Parlamentul va discuta în septembrie proiectul de lege privind noile reglementări UE în telecom

COMISIA EUROPEANA
COMISIA EUROPEANA

Parlamentul va începe, în septembrie, discuţiile privind proiectul de act normativ pentru transpunerea în legislaţie a noilor reglementări europene din telecom, a cărui întârziere în adoptare a provocat declanşarea împotriva României a procedurii de infringement de către CE, potrivit MCSI.

Comisia Europeană (CE) a anunţat, marţi, că a declanşat procedura de infringement împotriva României şi a altor 19 state membre ale Uniunii Europene (UE) pentru întârzieri în implementarea legislaţiei europene în domeniul telecomunicaţiilor. Forul european a cerut oficial informaţii de la cele 20 de state UE, care nu au anunţat, încă, măsuri de implementare integrală în legislaţia naţională a noilor reglementări europene, până la termenul limită, 25 mai, se arată într-un comunicat al Comisiei, scrie Mediafax.

Ministerul Comunicaţiilor a anunţat că actul normativ de transpunere a intrat pe agenda Parlamentului României în luna martie, sub forma unei iniţiative a majorităţii membrilor Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei, din cadrul Camerei Deputaţilor.

"Iniţiativa legislativă transpune prevederile noului cadru de reglementare în comunicaţiile electronice şi a primit aviz favorabil din partea Guvernului. Din motive de procedură, dezbaterile pe marginea acestui proiect de act normativ nu s-au desfăşurat încă la nivelul Parlamentului, urmând ca primele discuţii să aibă loc începând cu luna septembrie 2011", se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor.

În comunicat se spune că Ministerul Comunicaţiilor îşi exprimă convingerea că proiectul de lege va fi aprobat în timp util, astfel încât să nu se ajungă în fazele următoare ale procedurii de infringement.

"Ministerul nu a fost înştiinţat oficial de către Comisia Europeană cu privire la declanşarea procedurii de infringement pentru neimplementarea cadrului de reglementare în comunicaţii. După transmiterea scrisorii oficiale din partea Comisiei Europene, Ministerul Comunicaţiilor va avea la dispoziţie două luni de zile pentru a răspunde sesizării instituţiei europene", se menţionează în comunicat.

Reglementările europene care trebuie introduse oferă companiilor şi consumatorilor noi drepturi în privinţa telefoanelor, serviciilor mobile şi accesului la internet. Acestea includ dreptul clienţilor de a se transfera la alt operator fără a schimba numărul de telefon, dreptul la mai multă claritate în privinţa serviciilor şi o protecţie mai bună pentru datele personale online, arată Comisia, referindu-se la cele 20 de state.

Totodată, noi atribuţii de supraveghere pentru CE şi de reglementare pentru Organismul Autorităţilor Europene de Reglementare pentru Comunicaţii Electronice vor crea mai multă siguranţă în privinţa reglementărilor şi vor ajuta operatorii telecom să se dezvolte pe o piaţă paneuropeană, notează CE.

Proiectul care transpune cadrul de reglementare în comunicaţii s-a aflat în consultare publică, în decembrie 2010, pe site-urile Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi pe cel al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), se menţionează în comunicatul ministerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel