Măsuri extreme: FMI dă 600 de miliarde de dolari pentru salvarea Italiei

fmi
fmi

Italia se află pe marginea prăpastiei, iar FMI pregăteşte un pachet de ajutor financiar care ar permite noului guvern să implementeze măsurile anticriză, scrie La Stampa.

FMI ar putea acorda un ajutor financiar în valoare de 600 de miliarde de euro Italiei, care se confruntă de mai multe zile cu creşterea costurilor de creditare până la niveluri record, informează Realitatea.

Susţinerea FMI ar acorda guvernului condus de Mario Monti un răgaz de 12-18 luni, necesar pentru implementarea măsurilor de contracarare a crizei, fără ca Roma să fie nevoită să apeleze la pieţe pentru a refinanţa datoria actuală a ţării.

Randamentul obligaţiunilor italiene a depăşit în mai multe rânduri pragul de 7%, dincolo de care ţări precum Grecia şi Irlanda au fost nevoită să apeleze la susţinerea financiară a UE şi FMI.

Statul italian ar plăti o dobândă de 4-5% pentru împrumutul acordat de FMI.

Datoria de stat a Italiei este de circa 1.900 miliarde euro, iar ţara a avut în ultimii ani o creştere economică anemică. Noul guvern trebuie să implementeze urgent măsuri de austeritate şi reforme structurale care ar avea rolul de a creşte competitivitatea economiei.

La Stampa a scris că ajutorul acordat Italiei ar putea fi de 400-600 miliarde de euro. Limita maximă a intervalului reprezintă de aproape 5 ori Produsul Intern Brut al României, o treime din PIB-ul Franţei şi aproximativ jumătate din cel al Spaniei. Suma este similară cu PIB-ul Olandei, notează Mediafax.

Cel mai mare împrumut FMI în derulare, condiţionat printr-un acord stand-by, este cel acordat Greciei, de 30 miliarde euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel